Czternasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-10-06 20:27:48]

Czternasty numer „Tygodnika Faktycznie” między innymi o Czarnym Poniedziałku, który wywołał w PiS-ie panikę. Czy protesty kobiet obalą władzę PiS-u i czy Polska zmieni się już nieodwracalnie? „Żarty się skończyły” – tak brzmiało hasło wielu demonstracji, ale czy to także początek końca hegemonii klerykalnej prawicy?

W nowym numerze także o wykorzystywanych na polskim rynku pracy setkach tysięcy Ukraińców oraz o bankach, które nielegalnie zmuszają klientów do ubezpieczenia kredytu.

Ponadto w numerze rozmowy z Mateuszem Mirysem, który mówi o priorytetach partii Razem, oraz wywiad z przedstawicielami Inicjatywy Polskiej – Barbarą Nowacką i Dariuszem Jońskim.

Ponadto o planach zmuszenia wszystkich mieszkańców kraju do płacenia abonamentu na tzw. media narodowe, które już nic wspólnego nie mają z mediami publicznymi.

W dziale historycznym o przedmiotowym traktowaniu kobiet w III Rzeszy oraz o lewicowych obrońcach Warszawy z 1939 roku.

Piotr Szumlewicz

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

16 czerwca:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.