Austria: Wyniki wyborów prezydenckich (akt.)

[2016-12-05 10:23:50]

W niedzielę w Austrii odbyła się druga tura wyborów prezydenckich.

Według ostatecznych danych kandydat niezależny, były lider Zielonych, Alexander Van der Bellen zdobył 53,8% głosów, zaś kandydat prawicowo-populistycznej Austriackiej Partii Wolności (FPÖ) Norbert Hofer - 46,2%.

Hofer w oświadczeniu opublikowanym na Facebooku już w niedzielę uznał swoją porażkę, podziękował swoim zwolennikom i pogratulował rywalowi zwycięstwa.

Pojawiły się informacje o SMS-ach, w których proszono, by do lokali wyborczych w niedzielę przychodziły wyłącznie osoby chcące oddać swój głos na Hofera. Wyborcy głosujący na Van der Bellena mieli stawić się w poniedziałek.

W pierwszej turze wyborów 24 kwietnia największe poparcie uzyskał Norbert Hofer (35,05%), a na Alexandra Van der Bellena głosowało 21,34% wyborców. 22 maja odbyła się druga tura, w której Van der Bellen pokonał Hofera minimalną różnicą głosów. Jednak zanim doszło do zaprzysiężenia nowego prezydenta, wyniki głosowania unieważnił Trybunał Konstytucyjny, nakazując 1 lipca powtórzenie drugiej tury we wszystkich okręgach wyborczych z powodu naruszenia przepisów zabezpieczających przed manipulacjami wyborczymi, a także przedwczesnego podania częściowych wyników głosowania. Wniosek o unieważnienie drugiej tury do trybunału złożyła FPÖ.

WCh

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

21 lipca:

1905 - Stefan Okrzeja, 19-letni bojowiec PPS, stracony na stokach Cytadeli.

1917 - Rosja: Powstanie rządu Aleksandra Kiereńskiego.

1923 - Urodził się Paul Xuereb, pisarz, polityk Maltańskiej Partii Pracy. W latach 1987-89 p.o. prezydenta Malty.

1944 - Powstał Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego (PKWN). Przewodniczący: Edward Osóbka-Morawski, zastępcy: Wanda Wasilewska i Andrzej Witos.

1961 - Urodził się Manu Chao, kompozytor i wykonawca muzyki folk, sięgający do muzyki latynoskiej. Związany z ruchem alterglobalistycznym.

1966 - W Paryżu zmarł Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1980 - Eugenia Charles została pierwszą kobietą na stanowisku premiera Dominiki.

2001 - Zmarł Krste Crvenkovski, polityk macedoński. W latach 1963-69 sekretarz Komitetu Centralnego Ligi Komunistów Macedonii.

2007 - Pratibha Patil jako pierwsza kobieta została wybrana na urząd prezydenta Indii.

2012 - Zmarł Alexander Cockburn, amerykański dziennikarz i pisarz polityczny.