Eurostat: Najniższe bezrobocie w Czechach, najwyższe w Grecji

[2017-02-01 13:31:29]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w listopadzie bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,0% w listopadzie 2015 roku do 8,3% w listopadzie 2016 roku. W październiku bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 8,4%. W strefie euro poziom bezrobocia w listopadzie 2016 roku wynosił 9,8%, a rok wcześniej 10,5%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 3,7%, w Niemczech – 4,1% i na Węgrzech – 4,6% (dane z października). Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,1% (dane z września), w Hiszpanii – 19,2% i na Cyprze – 14,2%.

W okresie listopad 2015 rok – listopad 2016 rok w 24 krajach odnotowano spadek stopy bezrobocia, a w 4 wzrosło. Największy spadek bezrobocia odnotowano w Chorwacji (z 15,7% do 11,4%) i na Słowacji – (z 10,9% do 9,0%). Najbardziej pogorszyła się sytuacja na rynku pracy w Estonii (wzrost bezrobocia z 6,3% w październiku 2015 r. do 7,4% w październiku 2016 r.).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,1% w listopadzie 2015 roku do 6,0% w listopadzie 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 19,5% do 18,8%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 6,7% oraz w Holandii – 10,3%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 46,1% (w październiku) oraz w Hiszpanii – 44,4%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od listopada 2015 roku do listopada 2016 roku spadło z 8,9% do 8,2%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,2% do 8,5%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W listopadzie bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,6% (rok wcześniej 5,0%).

Piotr Szumlewicz

Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.