Eurostat: Niskie wydatki publiczne w Polsce

[2017-03-06 16:39:05]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące wydatków publicznych w PKB w krajach należących do Unii Europejskich. Wynika z nich, że średnie wydatki publiczne w UE w 2015 roku wyniosły 47,2% PKB.

Najwyższe wydatki miały Finlandia i Francja – po 57,0%, Grecja – 55,4%, Dania – 54,8%. Najniższe wydatki miały: Irlandia – 29,4%, Litwa – 35,1%, Rumunia – 35,7% i Łotwa – 37,1%. Bardzo niskie wydatki publiczne miała też Polska – 41,5%.

Eurostat przedstawił też dane na temat wydatków krajów członkowskich na zabezpieczenia społeczne. Średnia wszystkich krajów UE wyniosła 19,2% PKB. Najwyższe wydatki na politykę społeczną są w Finlandii – 25,6%, Francji – 24,6%, Danii – 23,6% i Austrii – 21,7%. Najniższe wydatki miały Irlandia – 9,6%, Litwa – 11,1% oraz Rumunia i Łotwa – po 11,5%. Wydatki wyraźnie poniżej średniej unijnej miała też Polska – 15,9%.

Oddzielnie Eurostat przedstawił dane dotyczące wydatków publicznych na służbę zdrowia. Średnia wydatków w UE wyniosła 7,2%. Najwyższe wydatki na zdrowie mają Dania – 8,6%, Francja – 8,2% oraz Holandia i Austria – po 8,0%. Najniższe wydatki na opiekę medyczną ponoszą Cypr – 2,6%, Rumunia – 4,2% i Grecja – 4,5%. Bardzo mało na zdrowie wydaje też Polska – 4,7%.

Piotr Szumlewicz

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

16 czerwca:

1799 - Urodził się Ludwik Królikowski, publicysta i poeta, wydawca i redaktor. Przedstawiciel polskiego mesjanizmu, komunista i myśliciel religijny.

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.