Duże różnice wskaźników zatrudnienia w obrębie UE

[2017-04-26 23:43:49]

Eurostat przedstawił raport na temat poziomu zatrudnienia w Unii Europejskiej. Zgodnie z nim w 2016 roku 71,1% mieszkańców UE w wieku 20-64 lata miało pracę. Rok wcześniej wskaźnik zatrudnienia wynosił 70,1%, w szczytowym 2008 roku – 70,3%. Stopa zatrudnienia nieustannie rosła w latach 2002-2008, a następnie zmniejszała się w latach 2008-2013, po czym znowu zaczęła rosnąć. Eurostat wskazuje, że stopa zatrudnienia mężczyzn w zeszłym roku wynosiła 76,9%, czyli o 1,0 pkt proc. więcej niż w 2014 roku, ale wciąż o 0,9 pkt proc. mniej niż w 2008 roku. Tymczasem poziom zatrudnienia kobiet regularnie rośnie – w ubiegłym roku wynosił 65,3%, w 2014 roku 64,3%, a w 2008 roku 62,8%.

Najwyższy odsetek zatrudnionych w zeszłym roku był w Szwecji – 81,2%, Niemczech – 78,7%, Wielkiej Brytanii – 77,6%, w Danii – 77,4%, w Holandii – 77,1% i w Czechach – 76,7%. Najgorzej sytuacja wyglądała w Grecji, gdzie zatrudnionych było 56,4% osób w wieku lat 20-64, w Chorwacji – 61,4%, we Włoszech – 61,6% oraz w Hiszpanii – 63,9%. W Polsce wskaźnik zatrudnienia w zeszłym roku wyniósł 69,3%, a więc był niższy od średniej unijnej o 1,8 pkt proc.

Eurostat podkreśla, że w ostatnich latach zmniejszyła się różnica w zatrudnieniu kobiet i mężczyzn. W 2002 roku wynosiła ona aż 17,3%, a w 2016 roku 11,6%. We wszystkich krajach UE wyższy odsetek mężczyzn pracuje niż kobiet. Najmniejsza różnica występowała w na Litwie – 1,9 pkt proc., Łotwie – 2,9 pkt proc., w Finlandii – 3,3 pkt proc. i w Szwecji – 3,8 pkt proc. Największa różnica w ubiegłym roku była na Malcie – 27,6%, we Włoszech – 20,1 pkt proc., w Grecji – 19,0 pkt proc. i w Rumunii – 16,0 pkt proc.. W Polsce różnica między zatrudnieniem mężczyzn i kobiet wynosiła 14,2 pkt proc., więc przekraczała średnią unijną o 2,6 pkt proc.

Eurostat przedstawił też wskaźniki zatrudnienia wśród ludzi starszych (55-64 lata). W minionym roku wynosiło ono 55,3%, dwa lata temu – 53,3%, w 2008 roku 45,5%, a w 2002 roku 38,1%. Zatrudnienie wśród seniorów w 2016 roku najwyższe było w Szwecji – 75,5%, Niemczech – 68,6%, Danii – 67,8% i Estonii – 65,2%. Najmniej osób z tej grupy wiekowej miało pracę w Grecji – 36,3%, w Chorwacji – 38,1%, Słowenii – 38,5% i w Luksemburgu – 39,6%. W Polsce w 2016 roku zatrudnionych było 46,2% seniorów, czyli o 9,1 pkt proc. mniej niż średnia unijna.

W latach 2002-2016 w tej grupie wiekowej znacznie szybciej rosło zatrudnienie kobiet niż mężczyzn. W tym czasie zatrudnienie kobiet wzrosło z 29,1% do 48,9%, a mężczyzn z 48,2% do 62,0%. Różnica w zatrudnieniu kobiet spadła więc z 19,1 pkt proc. do 13,1 pkt proc. W Polsce utrzymuje się ona jednak na wysokim poziomie i wynosi 18,1 pkt proc.

Piotr Szumlewicz

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Konferencja "Żydzi a rewolucja październikowa"
Warszawa, Instytut Historyczny UW, Sala Kolumnowa (parter)
19 października, godz. 11.15-19.00
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1983 - W RFN ponad milion osób wzięło udział w protestach przeciwko zbrojeniom atomowym.

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2000 - Tunezja zerwała stosunki dyplomatyczne z Izraelem w proteście przeciw stosowaniu przemocy wobec Palestyńczyków.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.