Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-05-11 17:11:47]

Dziewiętnasty tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie" to numer specjalny - aż 48 stron, czyli o połowę więcej niż zwykle - w zwykłej cenie 4,5 zł. Przynosi on sensacyjne, skrupulatne opracowanie (relacje świadków i uczestników) na temat przygotowań do zamachu stanu w 1992 roku, organizowanych przez Antoniego Macierewicza i związanych z nim ludzi (część obecnej elity PiS).

W tym numerze również o Januszu Walusiu, najsłynniejszym polskim zabójcy politycznym (odsiaduje wyrok w RPA), który cieszy się niezmienną sympatią wielu polityków polskiej prawicy.

"Tygodnik" rozmawia także z Janem Śpiewakiem ze stowarzyszenia Wolne Miasto Warszawa (dawniej Miasto Jest Nasze) m.in. o przyczynach sukcesów PiS, grzechach Platformy Obywatelskiej, stanie polskiej klasy politycznej oraz o "Polsce sarmatów i plebanów".

W dziale historycznym o Polsce jako ośrodku elitarnych polowań m.in. na "tygrysa Północy" - rysia, czyli o tym jak Mościcki z Goeringiem polował. Także o krwawym Cyrylu Aleksandryjskim, bezwzględnym intrygancie, który został świętym, a nawet tzw. ojcem Kościoła oraz duże opracowanie o inkwizycji, jej torturach i Torquemadzie.

W dziale światopoglądowym m.in. o debacie polskich ateistów oraz o synkretycznej religii – kaodaizmie, w której świętymi są m.in. Tołstoj i Lenin. Dział przynosi także relację z niezwykle udanego IV Zlotu Ateistów w Spale, zorganizowanego przez Fundację Kazimierza Łyszczyńskiego przy wsparciu Tygodnika.

W tym numerze – dla miłośników zabaw umysłowych – aż dwie duże krzyżówki, z których poziomu „Tygodnik” słynie od początku swojego istnienia. Ponadto w tym wydaniu – jak zwykle – felietony Jana Hartmana, Anny Grodzkiej, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Tomasza Kozłowskiego, Piotra Szumlewicza, Adama Ciocha i Marka Kraka.

Piotr Szumlewicz

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Konferencja "Żydzi a rewolucja październikowa"
Warszawa, Instytut Historyczny UW, Sala Kolumnowa (parter)
19 października, godz. 11.15-19.00
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

21 października:

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w Stanach Zjednoczonych zmarł Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1969 - Socjaldemokrata Willy Brandt został wybrany na kanclerza RFN.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.