Niemcy: Kolejna porażka SPD

[2017-05-15 13:26:25]

W niedzielę, 14 maja w wyborach do landtagu Nadrenii-Westfalii ponownie wygrała CDU, którą poparło 33 proc. głosujących.

Wynik chadeków, na których czele stoi w landzie Armin Laschet, jest o 6,7 proc. lepszy niż pięć lat temu. Natomiast rządzący dotąd landem socjaldemokraci z popularną premier landu Hannelore Kraft stracili aż 8 proc., uzyskując 31,2 proc. głosów.

W landtagu w Düsseldorfie reprezentowane będą także: liberalna FDP pod przewodnictwem Christiana Lindnera z 11,5 proc. głosów (4 proc. więcej), populistyczna AfD Marcusa Pretzella z 7,4 proc. oraz partia Zielonych z liderką Sylvią Löhrmann z 6,4 proc. (spadek o prawie 5 proc.).

Lewicowa partia Die Linke, na której czele stoi w landzie Özlem Demirel, otrzymała 4,9 proc. głosów (wzrost o 2,4 proc.).

Kolejną już, sromotną klęskę poniosła Partia Piratów, ktorej przewodzi Michele Marsching. Po świetnym wyniku sprzed pięciu lat straciła prawie 7 proc., zdobywając zaledwie 1 proc. poparcia.

Na pozostałe listy oddano lącznie zaledwie 0,6 proc. głosów.

Wybory do parlamentu regionalnego najludniejszego landu NRF w uważane były zgodnie za najważniejszy, ostatni test przed wyborami do Bundestagu, zaplanowanymi na 24 września.

Kandydat socjaldemokratów na kanclerza Martin Schulz przyznał, że to „dramatyczna klęska” jego partii. To ciężki dzień dla SPD i ciężki dzień dla mnie samego – powiedział Schulz w centrali partii w Berlinie. Dzisiejszy wieczór to prawdziwy wstrząs. Musimy się zastanowić, jaki jest mój w tym udział.

Osobiście przejmuję odpowiedzialność za ten wynik – powiedziała premier rządu krajowego Nadrenii Północnej-Westfalii Hannelore Kraft. Dlatego w trybie natychmiastowym rezygnuję ze stanowiska krajowej przewodniczącej SPD i wiceprzewodniczącej federalnej SPD, aby partia ta miała szansę na nowy początek.

Szefowa klubu parlamentarnego Zielonych w Bundestagu Katrin Göring-Eckardt mówiła o „deprymującym wyniku”. To cios w żołądek. Zieloni przyjrzą się wynikowi z pokorą – zapowiedziała.

Słupki pną się w górę - to daje nam podmuch w skrzydła przed wyborami powszechnymi – powiedział lider die Linke Bernd Riexinger .

Waldemar Chamala

Regionalni liderzy partii podczas debaty telewizyjnej, fot. Wikimedia Commons

Debata - Czy możemy pracować krócej?
Piaseczno, "Odjazd", ul. Sienkiewicza 14
28 czerwca (czwartek), godz. 19.30
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 czerwca:

1818 - W Krakowie odbył się uroczysty pogrzeb Tadeusza Kościuszki, przywódcy Insurekcji.

1937 - Decyzją Sztabu Generalnego Hiszpańskiej Armii Ludowej utworzono 150 Brygadę Międzynarodową im. Jarosława Dąbrowskiego, przekształconą następnie w XIII Brygadę Międzynarodową.

1944 - 5 Brygada AK Z. Szendzielarza "Łupaszki" zabiła w zamieszkanej gł. przez Litwinów wsi Dubinki 27 cywilów, w tym kobiety i dzieci.

1950 - Szwajcarskie Zgromadzenie Federalne odmówiło przyznania praw wyborczych kobietom.

1956 - W Egipcie kobiety uzyskały czynne i bierne prawa wyborcze.

1996 - Zmarł Andreas Papandreu, grecki polityk, przywódca socjaldemokratycznej partii PASOK. Stał na czele trzech rządów.

2013 - Opozycyjna lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne w Albanii.

2014 - José Mário Vaz z lewicowej PAIGC został prezydentem Gwinei Bissau.

2016 - Prezydent Kolumbii Juan Manuel Santos i dowódca skrajnie lewicowej partyzantki FARC Timoleón Jiménez (Timoszenko) podpisali w Hawanie porozumienie kończące wojnę domową.