Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-05-18 15:25:24]

W dwudziestym tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” znajdziemy m.in. tekst o manipulacjach przy tzw. objawieniach fatimskich. Warto przypomnieć, że te „objawienia” osiągnęły w ostatnim czasie rangę państwową, stając się powodem do specjalnej uchwały sejmowej.

Nowy numer tygodnika przynosi także podsumowanie kariery i działalności Witolda Waszczykowskiego, bodaj najgorszego ministra spraw zagranicznych ostatniego ćwierćwiecza. Obok opracowania jego „dokonań” widnieje tekst o innych antybohaterze obecnego rządu – ministrze ochrony środowiska, który najprawdopodobniej sprowadzi na Polskę karę unijną (ok. 16 mln zł) za dewastację lasów. W tym samym wydaniu w dziale reportażu materiał o ministerstwie edukacji, które ma plany zagrażające integracji dzieci niepełnosprawnych oraz tekst o sekspracy w Polsce.

Tygodnik publikuje także dwa obszerne materiały ostrzegające przed hochsztaplerami – „specjalistami medycyny naturalnej” w rodzaju niedawnego gościa Sejmu, Jerzego Zięby oraz firmami nabierającymi klientów na „tańszy prąd”, który czasem okazuje się droższy niż ten oferowany przez poprzedniego dostawcę.

„Tygodnik Faktycznie” kontynuuje w tym numerze swoją śledztwo nad kulisami przygotowywanego przez ludzi Macierewicza zamachu stanu w 1992 roku.

W dziale historyczno-światopoglądowym m.in. materiały o różnych nurtach protestantyzmu (cykliczna publikacja z okazji 500-lecia reformacji) oraz o udziale Kościoła katolickiego w zbrodniach argentyńskiej dyktatury.

Ponadto jak co tydzień felietony: Jana Hartmana, Anny Grodzkiej, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Tomasza Kozłowskiego, Piotra Szumlewicza, Adama Ciocha i Marka Kraka.

Piotr Szumlewicz

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1988 - Zmarł Giuseppe Saragat, włoski polityk socjaldemokratyczny, ekonomista, minister spraw zagranicznych Republiki Włoskiej (1963-1964), prezydent Włoch (1964-1971).

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.