XI Festiwal "Nowego Obywatela"

[2017-05-22 21:42:18]

8 tematycznych dyskusji, przeszło trzydziestu panelistów i kilkaset osób, które przez trzy dni przewinęły się przez kawiarnię Spółdzielni Ogniwo - tak w liczbach można opisać XI Festiwal Nowego Obywatela, który odbywał się w Krakowie w dniach 19-21 maja.

Wydarzenie było okazją wymiany poglądów między osobami reprezentującymi szerokie spektrum organizacji i grup lewicowych. Na zaproszenie redakcji kwartalnika "Nowy Obywatel" do Ogniwa przybyli m.in. Anna Grodzka, Justyna Samolińska, Piotr Ikonowicz, Ryszard Bugaj, Adam Ostolski, Jan Śpiewak i Jan Sowa.

Wśród poruszanych tematów były m.in. dochód gwarantowany, Polska po transformacji, sytuacja kobiet, ocena programu 500+, tożsamość i historia czy chrześcijaństwo wrażliwe społecznie.

Finałowa debata poświęcona była poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: „Czy lewica ma w Polsce przyszłość?”. Odpowiedzi pokazały różnorodność stanowisk, ale też dały sporą nadzieję.

- Z jednej strony każdy nawołuje o jedność, ale raczej pod swoimi auspicjami i na własnych warunkach. Z drugiej - widać, że lewica nie chce się dzielić na obyczajową i społeczną, lecz ewidentnie ma ambicje połączenie obu obszarów na gruncie krytyki kapitalizmu - podsumował Krzysztof Wołodźko, dyrektor festiwalu.

Prócz debat oficjalnych nie brakło nieformalnych dyskusji, nawiązywania nowych kontaktów w kuluarach i przeciągających się do późna imprez integracyjnych. Artystycznie Festiwal dopełnił występ Krakowskiego Chóru Rewolucyjnego oraz projekcja filmu "Free Lunch Society" poświęconego dochodowi gwarantowanemu.

Marek Tobolewski

fot. Jakub Włodek

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie doszło do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodził się Willy Brandt (właściwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmarł Eduard Bernstein, działacz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, twórca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1936 - Zwycięstwem zakończył się strajk okupacyjny w obronie 220 górników katowickiej kopalni "Eminencja" zagrożonych zwolnieniem.

1938 - Rozpoczęły się wybory do samorządów miejskich, w miastach powyżej 25 tys. mieszkańców listy PPS i Bundu uzyskały 35,8% głosów.

1946 - Urodził się Steve Biko, działacz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Południowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalotów amerykańskich w Wietnamie.

1994 - Opozycyjna Bułgarska Partia Socjalistyczna Żana Widenowa wygrała zdecydowanie wybory parlamentarne.

1998 - Kolumbjskie lotnictwo i śmigłowce bojowe prywatnej fimy wojskowej AirScan zaatakowały wioskę Santo Domingo, zabijając jej 18 mieszkanców, w tym siedmioro dzieci.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygrał wybory prezydenckie, zdobywając 53,7% głosów.