XI Festiwal "Nowego Obywatela"

[2017-05-22 21:42:18]

8 tematycznych dyskusji, przeszło trzydziestu panelistów i kilkaset osób, które przez trzy dni przewinęły się przez kawiarnię Spółdzielni Ogniwo - tak w liczbach można opisać XI Festiwal Nowego Obywatela, który odbywał się w Krakowie w dniach 19-21 maja.

Wydarzenie było okazją wymiany poglądów między osobami reprezentującymi szerokie spektrum organizacji i grup lewicowych. Na zaproszenie redakcji kwartalnika "Nowy Obywatel" do Ogniwa przybyli m.in. Anna Grodzka, Justyna Samolińska, Piotr Ikonowicz, Ryszard Bugaj, Adam Ostolski, Jan Śpiewak i Jan Sowa.

Wśród poruszanych tematów były m.in. dochód gwarantowany, Polska po transformacji, sytuacja kobiet, ocena programu 500+, tożsamość i historia czy chrześcijaństwo wrażliwe społecznie.

Finałowa debata poświęcona była poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: „Czy lewica ma w Polsce przyszłość?”. Odpowiedzi pokazały różnorodność stanowisk, ale też dały sporą nadzieję.

- Z jednej strony każdy nawołuje o jedność, ale raczej pod swoimi auspicjami i na własnych warunkach. Z drugiej - widać, że lewica nie chce się dzielić na obyczajową i społeczną, lecz ewidentnie ma ambicje połączenie obu obszarów na gruncie krytyki kapitalizmu - podsumował Krzysztof Wołodźko, dyrektor festiwalu.

Prócz debat oficjalnych nie brakło nieformalnych dyskusji, nawiązywania nowych kontaktów w kuluarach i przeciągających się do późna imprez integracyjnych. Artystycznie Festiwal dopełnił występ Krakowskiego Chóru Rewolucyjnego oraz projekcja filmu "Free Lunch Society" poświęconego dochodowi gwarantowanemu.

Marek Tobolewski

fot. Jakub Włodek

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1942 - Gwardia Ludowa dokonała pierwszego zamachu bombowego na Café Club.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.