Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-06-08 16:28:28]

W najnowszym dwudziestym trzecim tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” przeczytamy między innymi bulwersujący materiał o związkach funkcjonariuszy Kościoła katolickiego i mafii włoskiej, którzy razem czerpią zyski z okradania uchodźców z pomocy przeznaczanej dla nich przez państwo i organizacje międzynarodowe.

W dziale politycznym znajdziemy felieton Adama Ciocha o pułapce – także umysłowej – w jakiej znalazła się Polska pozostająca pod dominacją PO-PiS. Tygodnik zamieszcza też analizę relacji pomiędzy liberałami i lewicą w naszym kraju pt. „Ostatnie kuszenie lewicy” oraz wywiad-portret Małgorzaty Diany Marenin, działaczki społecznej z Kielc.

Bieżące wydanie zawiera także dwa obszerne materiały na temat nadużyć finansowych, które dotykają wiele tysięcy osób w Polsce. Przynoszą one straty znacznie większe niż osławiona afera Amber Gold, jednak nie są one tak mocno nagłaśniane. Nic dziwnego, bo jedna z tych afer (bankowa) prowadzi do osób związanych z obecną władzą i jej mediami.

„Tygodnik Faktycznie” zawiera także tekst o pierwszej polskiej szkole świeckiej oraz tekst o ateizmie humanistycznym, który dąży między innymi do emancypacji LGBT. W części tygodnika przeznaczonej dla osób zainteresowanych religią znajdziemy tekst o pochodzeniu święta Bożego Ciała, jednego z najbardziej kontrowersyjnych świąt katolickich.

W bieżącym wydaniu przeczytamy także felietony Jan Hartmana, Anny Grodzkiej, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Marka Kraka, Tomasza Kozłowskiego, Piotra Szumlewicza.

Piotr Szumlewicz

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 października:

1915 - 25 tysięcy kobiet na ulicach Nowego Jorku domagało się przyznania praw wyborczych.

1943 - Oddział Gwardii Ludowej dokonał zamachu na Bar Podlaski w Warszawie, zabijając 18 hitlerowców.

1944 - Założono Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

1956 - Początek powstania na Węgrzech.