Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-06-23 16:10:55]

„Tygodnik Faktycznie” w 25 tegorocznym numerze zajmuje się meandrami bieżącej polityki Prawa i Sprawiedliwości – dotowaniem szerokim strumieniem instytucji księdza Tadeusza Rydzyka oraz reformą edukacji, która prowadzi m.in. do kolejnej fali przekazywania budynków szkolnych instytucjom Kościoła katolickiego. Tygodnik analizuje także groźną dla zdrowia pacjentów nową politykę wobec leków transplantologicznych oraz dziwną woltę wobec tzw. wojskowej ustawy dezubekizacyjnej. Osobne miejsce zostało poświęcone kłamstwom i manipulacjom rządu w sprawie uchodźców.

W bieżącym wydaniu znajdziemy także teksty o kosztownych przelotach posłów oraz dwa materiały reportażowe o kontrowersyjnych zachowaniach policji.

W działach światopoglądowym i historycznym znajdziemy tekst o „Ojcu Polaku”, czyli o ewolucji ojcostwa od postaw patriarchalnych i przemocowych w kierunku partnerskich i opiekuńczych. Kościół nazywa tę zmianę „kryzysem ojcostwa”. Tygodnik pisze także o ewangeliku, twórcy polskiego katechizmu Janie Seklucjanie oraz Bernardzie Gui – inkwizytorze i nauczycielu sztuki inkwizytorskiej.

W dziale zagranicznym „Tygodnik Faktycznie” inicjuje nowy cykl – „Dżęder odwieczny” o różnych rodzaj życia rodzinnego i obyczajach seksualnych rozmaitych ludów. Są one zwykle w kontrze do tego, co środowiska konserwatywne w Polsce nazywają odwieczną normą wynikającą z „prawa naturalnego”. W tym odcinku o nowogwinejskiej społeczności Baruya, w której dominujący mężczyźni żyją w strachu przed kobietami i w której męski homoseksualizm jest jednocześnie przymusowy i zakazany – w zależności od etapu życia.

W dziale felietonów Piotr Szumlewicz analizuje współpracę Kukiza z obozem rządzącym, Anna Grodzka pisze o różnych odmianach populizmu, Piotr Ikonowicz widzi pomysł dochodu gwarantowanego jako pułapkę zastawioną na świat pracy, a Jan Hartman wyznaje, że i on był kiedyś homofobem oraz snuje refleksje o tym jak rozmawiać z ludźmi o nastawieniu konserwatywnym i opierającym się na przesądach.

Piotr Szumlewicz

Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.