26 tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-07-03 00:54:57]

Dwudziesty szósty numer „Tygodnika Faktycznie” przynosi sporo dawkę tematów społecznych, politycznych i związanych z zagadnieniami świeckości państwa oraz działalności (w tym „scenicznej”) Kościoła.

Tygodnik publikuje raport na temat sytuacji pracowników ZUS, któremu grozi pierwszy od 80 lat strajk oraz zapaść organizacyjna w obliczu fali podań o wcześniejszą emeryturę. Pismo publikuje także dwa teksty na temat sytuacji ratowników medycznych oraz powodów podejmowanych przez nich protestów.

Dział polityczny – jak zawsze bardzo obszerny – to m.in. tekst Piotra Szumlewicza o obsesyjnej „walce z komuną”, dziwnej reformie szkolnictwa, oraz kolejnych podsłuchach ludzi związanych z PO, których tropy prowadzą do PiS.

W dziale reporterskim m.in. teksty o Kościele nieradzącym sobie z problemem pedofilii kleru oraz nacjonalistycznym księdzu Międlarze, który w swoich audycjach internetowych przypuszcza gwałtowne ataki na czołowych polskich duchownych.

W dziale światopoglądowym pisma znajdziemy m.in. tekst o fenomenie mało znanego poza Polską księdza Bashobory, który objeżdża kraj jako cudotwórca i showman z odpłatnymi widowiskami muzyczno-ekstatycznymi. Tygodnik zamieszcza także tekst o społeczności Mosuo (cykl „Dżęder odwieczny”), która zamieszkuje chińskie Himalaje, a która od wieków tworzy rodziny-klany zarządzane przez najstarsze kobiety, w których nie ma instytucji małżeństwa ani nie docieka się ojcostwa dzieci.

W dziale historycznym znajdziemy m.in. tekst o konfliktach między nauczycielami a duchownymi w klerykalnej szkole międzywojennej.

Tygodnik zamieszcza także – jak co tydzień – felietony Jana Hartmana, Anny Grodzkiej, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Marka Kraka i Tomasz Kozłowskiego.

Piotr Szumlewicz

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).