26 tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-07-03 00:54:57]

Dwudziesty szósty numer „Tygodnika Faktycznie” przynosi sporo dawkę tematów społecznych, politycznych i związanych z zagadnieniami świeckości państwa oraz działalności (w tym „scenicznej”) Kościoła.

Tygodnik publikuje raport na temat sytuacji pracowników ZUS, któremu grozi pierwszy od 80 lat strajk oraz zapaść organizacyjna w obliczu fali podań o wcześniejszą emeryturę. Pismo publikuje także dwa teksty na temat sytuacji ratowników medycznych oraz powodów podejmowanych przez nich protestów.

Dział polityczny – jak zawsze bardzo obszerny – to m.in. tekst Piotra Szumlewicza o obsesyjnej „walce z komuną”, dziwnej reformie szkolnictwa, oraz kolejnych podsłuchach ludzi związanych z PO, których tropy prowadzą do PiS.

W dziale reporterskim m.in. teksty o Kościele nieradzącym sobie z problemem pedofilii kleru oraz nacjonalistycznym księdzu Międlarze, który w swoich audycjach internetowych przypuszcza gwałtowne ataki na czołowych polskich duchownych.

W dziale światopoglądowym pisma znajdziemy m.in. tekst o fenomenie mało znanego poza Polską księdza Bashobory, który objeżdża kraj jako cudotwórca i showman z odpłatnymi widowiskami muzyczno-ekstatycznymi. Tygodnik zamieszcza także tekst o społeczności Mosuo (cykl „Dżęder odwieczny”), która zamieszkuje chińskie Himalaje, a która od wieków tworzy rodziny-klany zarządzane przez najstarsze kobiety, w których nie ma instytucji małżeństwa ani nie docieka się ojcostwa dzieci.

W dziale historycznym znajdziemy m.in. tekst o konfliktach między nauczycielami a duchownymi w klerykalnej szkole międzywojennej.

Tygodnik zamieszcza także – jak co tydzień – felietony Jana Hartmana, Anny Grodzkiej, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Marka Kraka i Tomasz Kozłowskiego.

Piotr Szumlewicz

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Konferencja "Żydzi a rewolucja październikowa"
Warszawa, Instytut Historyczny UW, Sala Kolumnowa (parter)
19 października, godz. 11.15-19.00
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

21 października:

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w Stanach Zjednoczonych zmarł Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1969 - Socjaldemokrata Willy Brandt został wybrany na kanclerza RFN.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.