26 tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-07-03 00:54:57]

Dwudziesty szósty numer „Tygodnika Faktycznie” przynosi sporo dawkę tematów społecznych, politycznych i związanych z zagadnieniami świeckości państwa oraz działalności (w tym „scenicznej”) Kościoła.

Tygodnik publikuje raport na temat sytuacji pracowników ZUS, któremu grozi pierwszy od 80 lat strajk oraz zapaść organizacyjna w obliczu fali podań o wcześniejszą emeryturę. Pismo publikuje także dwa teksty na temat sytuacji ratowników medycznych oraz powodów podejmowanych przez nich protestów.

Dział polityczny – jak zawsze bardzo obszerny – to m.in. tekst Piotra Szumlewicza o obsesyjnej „walce z komuną”, dziwnej reformie szkolnictwa, oraz kolejnych podsłuchach ludzi związanych z PO, których tropy prowadzą do PiS.

W dziale reporterskim m.in. teksty o Kościele nieradzącym sobie z problemem pedofilii kleru oraz nacjonalistycznym księdzu Międlarze, który w swoich audycjach internetowych przypuszcza gwałtowne ataki na czołowych polskich duchownych.

W dziale światopoglądowym pisma znajdziemy m.in. tekst o fenomenie mało znanego poza Polską księdza Bashobory, który objeżdża kraj jako cudotwórca i showman z odpłatnymi widowiskami muzyczno-ekstatycznymi. Tygodnik zamieszcza także tekst o społeczności Mosuo (cykl „Dżęder odwieczny”), która zamieszkuje chińskie Himalaje, a która od wieków tworzy rodziny-klany zarządzane przez najstarsze kobiety, w których nie ma instytucji małżeństwa ani nie docieka się ojcostwa dzieci.

W dziale historycznym znajdziemy m.in. tekst o konfliktach między nauczycielami a duchownymi w klerykalnej szkole międzywojennej.

Tygodnik zamieszcza także – jak co tydzień – felietony Jana Hartmana, Anny Grodzkiej, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Marka Kraka i Tomasz Kozłowskiego.

Piotr Szumlewicz

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 czerwca:

1848 - W Paryżu rozpoczęło się powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.

1898 - Urodził się Erich Maria Remarque (wł. Erich Paul Remark), niemiecki powieściopisarz, autor antywojennej powieści „Na zachodzie bez zmian”.

1899 - Urodził się Michał Kalecki, wybitny ekonomista polski. Członek PAN. Politycznie sympatyzował z lewicą, przed wojną z Komunistyczną Partią Polski.

1905 - Wybuch Powstania Łódzkiego. Robotnicy budują barykady i ścierają się z wojskami carskimi. Po stronie powstańców walczą bojowcy partii lewicowych. Walki trwają do 25 czerwca. Ginie kilkaset osób, gł. cywilów. Wojska carskie tracą kilkudziesięciu zabitych

1908 - Na Ślasku Cieszyńskim powstało Stowarzyszenie Młodzieży Robotniczej „Siła”.

1935 - W Warszawie zmarł Szymon Askenazy, wybitny historyk związany z centrolewicą.

1936 - Komisja Centralna Związków Zawodowych (KCZZ) uchwaliła protest przeciwko krwawym represjom wobec robotników i złożyła hołd poległym z rąk policji.

1937 - W Moskwie aresztowano a następnie zabito działacza KPP i redaktora organu prasowego KW Międzynarodówki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.

1961 - Urodził się Jimmy Sommerville, szkocki piosenkarz, założyciel popularnych w latach 80. zespołów Bronski Beat i The Communards, ideowy lewicowiec, znany z walki o prawa gejów.

1976 - Kanadyjska Izba Gmin zniosła karę śmierci.

1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do władzy powrócili socjaldemokraci z PSOE.