UNESCO przeciw wycince Białowieży

[2017-07-05 20:41:01]

Wczorajsza demonstracja "leśników" jako żywo przywołała ducha wieców poparcia z dawno minionej epoki. Kolorowej zbieraninie przeciwstawione zostały zorganizowane i zdyscyplinowane oddziały.

Pod biało-czerwonymi flagami wzywano do eksterminacji najważniejszego skarbu polskiej przyrody. A szturmówkami z logiem "Solidarności" - gwałcono solidarność ludzi ze środowiskiem.

UNESCO nie dało wiary tej ustawce. Szyszko organizujący absurdalną manifestację poparcia samego siebie - poniósł spektakularną porażkę.

Marek Tobolewski

Obradujący w Krakowie Komitet Światowego Dziedzictwa UNESCO wezwał dziś Polskę do natychmiastowego wstrzymania wycinki drzew prowadzonych w Puszczy Białowieskiej.

Decyzja bazuje na sprawozdaniu ekspertów Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody, którzy w zeszłym roku odwiedzili puszczę.

UNESCO zobowiązało również polski rząd, by do grudnia przyszłego roku przedstawił nowy raport o stanie lasu.

Komitet ma także wkrótce rozstrzygnąć, czy wszcząć procedurę wpisania Puszczy na listę Światowego Dziedzictwa w Zagrożeniu.

Od rana pod krakowskim Międzynarodowym Centrum Konferencyjnym (ICE) pikietowali ekolodzy wzywający UNESCO do obrony Puszczy.

Wczoraj przez ICE odbyły się dwie demonstracje. Z jednej strony stanęło kilkaset osób, które przybyły na wezwanie Pracowni Na Rzecz Wszystkich Istot. Apele do UNESCO łączyły się z postulatem objęcia parkiem narodowym terenu całej puszczy. Podobnej wielkości zgromadzenie stanowili leśnicy i zwolennicy ministra Szyszki. Ci deklarowali poparcie dla rządu, ministra i dyrekcji Lasów Państwowych.

Fot: lewica.pl

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

15 grudnia:

1886 - Urodziła się Wanda Krahelska, działaczka PPS, członkini Organizacji Bojowej PPS, współtwórczyni Rady Pomocy Żydom „Żegota”, plastyczka i wydawca

1916 - Urodził się Miguel Arraes, polityk brazylijski, parlamentarzysta. W latach 1993-2005 przewodniczący Brazyliskiej Partii Socjalistycznej. Trzykrotnie wybrany na stanowisko gubernatora stanu Pernambuco.

1935 - Centralny Komitet Wykonawczy podjał decyzję o rozwiązaniu Organizacji Młodzieżowej TUR; młodzi socjaliści zostali oskarżeni przez zachowawcze kierownictwo partii o zbytni radykalizm i sympatie jednolitofrontowe.

1937 - W Hiszpanii siły republikańskie przeszły pod Teruelem do ofensywy w celu odepchnięcia frankistów od Madrytu.

1948 - Początek kongresu zjednoczeniowego PPR i PPS, na ktorym powstała PZPR.

1983 - W Argentynie wydano Dekret o powołaniu Narodowej Komisji ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".