UNESCO przeciw wycince Białowieży

[2017-07-05 20:41:01]

Wczorajsza demonstracja "leśników" jako żywo przywołała ducha wieców poparcia z dawno minionej epoki. Kolorowej zbieraninie przeciwstawione zostały zorganizowane i zdyscyplinowane oddziały.

Pod biało-czerwonymi flagami wzywano do eksterminacji najważniejszego skarbu polskiej przyrody. A szturmówkami z logiem "Solidarności" - gwałcono solidarność ludzi ze środowiskiem.

UNESCO nie dało wiary tej ustawce. Szyszko organizujący absurdalną manifestację poparcia samego siebie - poniósł spektakularną porażkę.

Marek Tobolewski

Obradujący w Krakowie Komitet Światowego Dziedzictwa UNESCO wezwał dziś Polskę do natychmiastowego wstrzymania wycinki drzew prowadzonych w Puszczy Białowieskiej.

Decyzja bazuje na sprawozdaniu ekspertów Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody, którzy w zeszłym roku odwiedzili puszczę.

UNESCO zobowiązało również polski rząd, by do grudnia przyszłego roku przedstawił nowy raport o stanie lasu.

Komitet ma także wkrótce rozstrzygnąć, czy wszcząć procedurę wpisania Puszczy na listę Światowego Dziedzictwa w Zagrożeniu.

Od rana pod krakowskim Międzynarodowym Centrum Konferencyjnym (ICE) pikietowali ekolodzy wzywający UNESCO do obrony Puszczy.

Wczoraj przez ICE odbyły się dwie demonstracje. Z jednej strony stanęło kilkaset osób, które przybyły na wezwanie Pracowni Na Rzecz Wszystkich Istot. Apele do UNESCO łączyły się z postulatem objęcia parkiem narodowym terenu całej puszczy. Podobnej wielkości zgromadzenie stanowili leśnicy i zwolennicy ministra Szyszki. Ci deklarowali poparcie dla rządu, ministra i dyrekcji Lasów Państwowych.

Fot: lewica.pl

Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.