Niemcy: Nasilenie przemocy wobec muzułmanów

[2017-08-21 01:05:23]

Lewicowa partia Die Linke wystosowała do niemieckiego rządu zapytanie poselskie w sprawie aktów przemocy wymierzonych w muzułmanów. Wyniki przeprowadzonego badania opublikował dziennik "Neue Osnabrücker Zeitung".

W drugim kwartale 2017 roku niemieckie służby odnotowały 192 przestępstwa wymierzone w muzułmanów i muzułmańskie instytucje. Były to m.in.: listy z pogróżkami, uszkodzenia mienia, nazistowskie napisy na fasadach budynków, ataki na muzułmańskie kobiety w chustach lub mężczyzn na ulicach. W wyniku aktów przemocy rannych zostało 16 osób, podczas gdy w pierwszym kwartale jedynie dwie.

Większość sprawców przestępstw pochodziła z radykalnych, prawicowych środowisk.

Ponadto w Internecie prowadzono słowną nagonkę i wzywano do aktów agresji przeciwko muzułmanom.

Dane na temat przemocy na tle islamofobicznym niemieckie służby bezpieczeństwa analizują dopiero od początku 2017 roku Nie można ich zatem porównać z poprzednimi latami. Do tej pory podobne badania regularnie przeprowadzały jedynie niemieckie media.

WCh

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.