Niemcy: Nasilenie przemocy wobec muzułmanów

[2017-08-21 01:05:23]

Lewicowa partia Die Linke wystosowała do niemieckiego rządu zapytanie poselskie w sprawie aktów przemocy wymierzonych w muzułmanów. Wyniki przeprowadzonego badania opublikował dziennik "Neue Osnabrücker Zeitung".

W drugim kwartale 2017 roku niemieckie służby odnotowały 192 przestępstwa wymierzone w muzułmanów i muzułmańskie instytucje. Były to m.in.: listy z pogróżkami, uszkodzenia mienia, nazistowskie napisy na fasadach budynków, ataki na muzułmańskie kobiety w chustach lub mężczyzn na ulicach. W wyniku aktów przemocy rannych zostało 16 osób, podczas gdy w pierwszym kwartale jedynie dwie.

Większość sprawców przestępstw pochodziła z radykalnych, prawicowych środowisk.

Ponadto w Internecie prowadzono słowną nagonkę i wzywano do aktów agresji przeciwko muzułmanom.

Dane na temat przemocy na tle islamofobicznym niemieckie służby bezpieczeństwa analizują dopiero od początku 2017 roku Nie można ich zatem porównać z poprzednimi latami. Do tej pory podobne badania regularnie przeprowadzały jedynie niemieckie media.

WCh

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

15 grudnia:

1886 - Urodziła się Wanda Krahelska, działaczka PPS, członkini Organizacji Bojowej PPS, współtwórczyni Rady Pomocy Żydom „Żegota”, plastyczka i wydawca

1916 - Urodził się Miguel Arraes, polityk brazylijski, parlamentarzysta. W latach 1993-2005 przewodniczący Brazyliskiej Partii Socjalistycznej. Trzykrotnie wybrany na stanowisko gubernatora stanu Pernambuco.

1935 - Centralny Komitet Wykonawczy podjał decyzję o rozwiązaniu Organizacji Młodzieżowej TUR; młodzi socjaliści zostali oskarżeni przez zachowawcze kierownictwo partii o zbytni radykalizm i sympatie jednolitofrontowe.

1937 - W Hiszpanii siły republikańskie przeszły pod Teruelem do ofensywy w celu odepchnięcia frankistów od Madrytu.

1948 - Początek kongresu zjednoczeniowego PPR i PPS, na ktorym powstała PZPR.

1983 - W Argentynie wydano Dekret o powołaniu Narodowej Komisji ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".