Zawiercie: Razem w obronie pracowników huty szkła

[2017-08-31 08:39:42]

W środę Zawierciu odbyła się zorganizowana przez Partię Razem manifestacja w obronie Huty Szkła w Zawierciu.

Przedtem, o godzinie 12.00, w budynku magistratu odbyła się sesja Rady Miasta, która trwała rekordowo szybko i zakończyła się już około 12.45. Wszystkie interpelacje radni złożyli pisemnie, aby móc wcześniej skończyć posiedzenie i nie konfrontować się z protestującymi.

Kilkanaście minut później rozpoczęła się manifestacja. Uczestnicy mieli transparenty i wznosili okrzyki. Ich główne postulaty to propozycja przejęcia zakładu przez samorząd wojewódzki i przekształcenie go w muzeum techniki z czynną produkcją, pociągnięcie prezesa Jarosława Chłosty do odpowiedzialności karnej oraz przeprowadzenie przez CBA kontroli okoliczności prywatyzacji zakładu. Głos zabrali przedstawiciele partii Razem, a także działaczka "Solidarności" i radna PiS, Małgorzata Benc. Skonfliktowała się ona z uczestnikami protestu, którzy w odpowiedzi skandowali: "Do widzenia!".

Potem protestujący przeszli ulicami miasta pod hutę szkła, gdzie wysłuchali występu Krakowskiego Chóru Rewolucyjnego. Oklaskami i okrzykami "Chodźcie z nami!" zostały powitane pracownice zakładu opuszczające zakład po pracy.

Następnie wszyscy uczestnicy inną trasą powrócili przed urząd, gdzie - już wraz ze związkowcami z OPZZ - kontynuowali demonstrację. Głos zabrała m.in. przedstawicielka załogi.

Protest cieszył się sporym zainteresowaniem lokalnych i ogólnopolskich mediów. Udział w nim wzięli m.in współzałożyciel Razem, Adrian Zandberg oraz Justyna Samolińska, Mateusz Trzeciak i Maciej Konieczny z Zarządu Krajowego partii.

Waldemar Chamala

fot. WCh

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

18 marca:

1838 - W Fareham urodził się Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1871 - Została proklamowana Komuna Paryska.

1938 - Meksyk znacjonalizował przemysł naftowy.

1975 - Decydujące zwycięstwo Wietnamu Północnego w bitwie o Buôn Ma Thuột.

1977 - W Brazzaville zamordowano realizującego radykalne lewicowe reformy kongijskiego prezydenta Mariena Ngouabi.

1980 - Zmarł Erich Fromm, niemiecki filozof, socjolog, psycholog i psychoanalityk.

1993 - Sejm RP odrzucił rządowy projekt ustawy o powszechnej prywatyzacji i narodowych funduszach inwestycyjnych (NFI).

2002 - Modibo Keïta (ADEMA-PASJ) został premierem Mali.

2009 - Kostaryka ogłosiła wznowienie stosunków dyplomatycznych z Kubą, zerwanych w 1961 roku.