Zawiercie: Razem w obronie pracowników huty szkła

[2017-08-31 08:39:42]

W środę Zawierciu odbyła się zorganizowana przez Partię Razem manifestacja w obronie Huty Szkła w Zawierciu.

Przedtem, o godzinie 12.00, w budynku magistratu odbyła się sesja Rady Miasta, która trwała rekordowo szybko i zakończyła się już około 12.45. Wszystkie interpelacje radni złożyli pisemnie, aby móc wcześniej skończyć posiedzenie i nie konfrontować się z protestującymi.

Kilkanaście minut później rozpoczęła się manifestacja. Uczestnicy mieli transparenty i wznosili okrzyki. Ich główne postulaty to propozycja przejęcia zakładu przez samorząd wojewódzki i przekształcenie go w muzeum techniki z czynną produkcją, pociągnięcie prezesa Jarosława Chłosty do odpowiedzialności karnej oraz przeprowadzenie przez CBA kontroli okoliczności prywatyzacji zakładu. Głos zabrali przedstawiciele partii Razem, a także działaczka "Solidarności" i radna PiS, Małgorzata Benc. Skonfliktowała się ona z uczestnikami protestu, którzy w odpowiedzi skandowali: "Do widzenia!".

Potem protestujący przeszli ulicami miasta pod hutę szkła, gdzie wysłuchali występu Krakowskiego Chóru Rewolucyjnego. Oklaskami i okrzykami "Chodźcie z nami!" zostały powitane pracownice zakładu opuszczające zakład po pracy.

Następnie wszyscy uczestnicy inną trasą powrócili przed urząd, gdzie - już wraz ze związkowcami z OPZZ - kontynuowali demonstrację. Głos zabrała m.in. przedstawicielka załogi.

Protest cieszył się sporym zainteresowaniem lokalnych i ogólnopolskich mediów. Udział w nim wzięli m.in współzałożyciel Razem, Adrian Zandberg oraz Justyna Samolińska, Mateusz Trzeciak i Maciej Konieczny z Zarządu Krajowego partii.

Waldemar Chamala

fot. WCh

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie doszło do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodził się Willy Brandt (właściwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmarł Eduard Bernstein, działacz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, twórca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1936 - Zwycięstwem zakończył się strajk okupacyjny w obronie 220 górników katowickiej kopalni "Eminencja" zagrożonych zwolnieniem.

1938 - Rozpoczęły się wybory do samorządów miejskich, w miastach powyżej 25 tys. mieszkańców listy PPS i Bundu uzyskały 35,8% głosów.

1946 - Urodził się Steve Biko, działacz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Południowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalotów amerykańskich w Wietnamie.

1987 - W NRD zniesiono karę śmierci.

1994 - Opozycyjna Bułgarska Partia Socjalistyczna Żana Widenowa wygrała zdecydowanie wybory parlamentarne.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygrał wybory prezydenckie, zdobywając 53,7% głosów.