Zawiercie: Razem w obronie pracowników huty szkła

[2017-08-31 08:39:42]

W środę Zawierciu odbyła się zorganizowana przez Partię Razem manifestacja w obronie Huty Szkła w Zawierciu.

Przedtem, o godzinie 12.00, w budynku magistratu odbyła się sesja Rady Miasta, która trwała rekordowo szybko i zakończyła się już około 12.45. Wszystkie interpelacje radni złożyli pisemnie, aby móc wcześniej skończyć posiedzenie i nie konfrontować się z protestującymi.

Kilkanaście minut później rozpoczęła się manifestacja. Uczestnicy mieli transparenty i wznosili okrzyki. Ich główne postulaty to propozycja przejęcia zakładu przez samorząd wojewódzki i przekształcenie go w muzeum techniki z czynną produkcją, pociągnięcie prezesa Jarosława Chłosty do odpowiedzialności karnej oraz przeprowadzenie przez CBA kontroli okoliczności prywatyzacji zakładu. Głos zabrali przedstawiciele partii Razem, a także działaczka "Solidarności" i radna PiS, Małgorzata Benc. Skonfliktowała się ona z uczestnikami protestu, którzy w odpowiedzi skandowali: "Do widzenia!".

Potem protestujący przeszli ulicami miasta pod hutę szkła, gdzie wysłuchali występu Krakowskiego Chóru Rewolucyjnego. Oklaskami i okrzykami "Chodźcie z nami!" zostały powitane pracownice zakładu opuszczające zakład po pracy.

Następnie wszyscy uczestnicy inną trasą powrócili przed urząd, gdzie - już wraz ze związkowcami z OPZZ - kontynuowali demonstrację. Głos zabrała m.in. przedstawicielka załogi.

Protest cieszył się sporym zainteresowaniem lokalnych i ogólnopolskich mediów. Udział w nim wzięli m.in współzałożyciel Razem, Adrian Zandberg oraz Justyna Samolińska, Mateusz Trzeciak i Maciej Konieczny z Zarządu Krajowego partii.

Waldemar Chamala

fot. WCh

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.