Niemcy: Wyniki wyborów parlamentarnych

[2017-09-25 16:25:52]

Zwycięskie partie CDU/CSU zdobyły 32,9 proc. głosów. Jest to najgorszy wynik chadecji od 1949 r. Straciła ona 65 miejsc w Bundestagu.

Powodów do zadowoleni nie maja też socjaldemokraci z SPD, na których oddało głos tylko 20,5 proc. wyborców - najmniej w historii RFN - co dało spadek liczby mandatów o 40. Lider SPD Martin Schulz ogłosił koniec wielkiej koalicji. Dzisiejszy wieczór kończy współpracę z CDU/CSU - powiedział, komentując wynik wyborczy w centrali swej partii w Berlinie. Zapowiedział jednak, że pozostanie szefem socjaldemokratów. Dodał, że "poczuwa się do obowiązku" nadal kształtować swoją partię.

Radość zapanowała za to w szeregach FDP. Po czterech latach nieobecności w Bundestagu liberałom udało się wyraźnie pokonać pięcioprocentowy próg wyborczy, osiągając 10,7 proc. głosów i 80 mandatów.

W nowym parlamencie zasiądą ponownie deputowani partii DIE LINKE (9,2 proc.) i Zielonych (8,9 proc.), które minimalnie zwiększyły liczbę mandatów (o pięć i o cztery).

Prawicowym populistom z Alternatywy dla Niemiec (AfD) - inaczej niż przed czterema laty - udało się wejść do parlamentu. Partia zdobyła 12,6 proc. głosów i będzie trzecią siłą polityczną w Bundestagu z 94 mandatami. Jej liderzy - Alice Weidel i Alexander Gauland - już zapowiedzieli powołanie parlamentarnej komisji śledczej, która miałaby zbadać politykę migracyjną Angeli Merkel.

Na pozostałe listy wyborcze oddano łącznie 5,0 proc. głosów.

Po ogłoszeniu wstępnych wyników kilkaset protestujących osób zebrało się na Alexanderplatz w Berlinie przed klubem, w którym AfD świętowała swój sukces. Uczestnicy powyborczej imprezy i demonstranci przekrzykiwali się, skandując pod swoim adresem obraźliwe hasła: "Prawo zabrania nazistowskiej propagandy", "Wynocha!", "Rasistowska banda".

Frekwencja wyborcza wyniosła 76,2 proc. Uprawnionych do głosowania było 61.675.529 osób.

Według komentatorów możliwy jest osobliwy układy koalicyjny, tzw. koalicja "jamajska", czyli wspólne rządy CDU/CSU, FDP i Zielonych.

Waldemar Chamala

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 grudnia:

1830 - Zmarł Simón Bolívar, zwany El Libertador (Wyzwoliciel), wódz rewolucji antyhiszpańskiej w Ameryce Południowej.

1897 - W Płocku urodził się rewolucyjny poeta Władysław Broniewski.

1926 - Doszło do zamachu stanu na Litwie, w wyniku którego wojskowi obalili centrolewicowy rząd Mykolasa Šleževičiusa. Dyktatorską władzę objął A. Smetona.

1954 - W Warszawie zmarła Zofia Nałkowska, wybitna pisarka, publicystka i dramatopisarka.

1970 - Grudzień 1970: masakra robotników na przystanku Szybkiej Kolei Miejskiej Gdynia-Stocznia. Zginęło 18 osób.

1987 - Zmarła Marguerite Yourcenar, francuska pisarka. Jako pierwsza kobieta w historii została wybrana w 1980 do Akademii Francuskiej.

1990 - Rząd podjął decyzję o likwidacji budowanej elektrowni jądrowej w Żarnowcu.

2000 - Podpisano umowę o utworzeniu koalicji wyborczej SLD-UP.

2010 - W Tunezji rozpoczęła się rewolta społeczna.

2014 - Anerood Jugnauth z lewicowej partii MSM został po raz trzeci premierem Mauritiusa.