GUS: Niskie płace w mikroprzedsiębiorstwach

[2017-10-04 12:38:44]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat funkcjonowania mikroprzedsiębiorstw. Wynika z niego, że w 2016 roku działalność gospodarczą w Polsce prowadziło 2004 tys. podmiotów o liczbie pracujących, która nie przekracza 9 osób, czyli o 99 tys. (5,2%) więcej niż rok wcześniej. Najwyższy odsetek stanowiły firmy zajmujące się handlem i naprawą pojazdów samochodowych – 24,0%, działalnością profesjonalną, naukową i techniczną – 13,2%, budownictwem – 12,7%.

W mikroprzedsiębiorstwach pracowało łącznie 3957 tys. osób, czyli o 193 tys. (5,1%) więcej niż w 2015 roku. Najwięcej osób pracowało w handlu i naprawie pojazdów samochodowych – 28,1%, w budownictwie – 13,3% oraz działalności profesjonalnej, naukowej i technicznej – 11,0%.

Przeciętne miesięczne wynagrodzenie w mikrofirmach w 2016 roku wyniosło zaledwie 2577 zł brutto. Okazuje się, że w najmniejszych firmach płace były o 1,7 tys. zł niższe niż w podmiotach zatrudniających powyższej 9 osób (4277 zł brutto).

W porównaniu do 2015 roku nastąpił wzrost średniego wynagrodzenia w mikroprzedsiębiorstwach o 180 zł, co wiąże się między innymi ze znaczącym wzrostem płacy minimalnej.

Najwyższe miesięczne wynagrodzenie otrzymywali pracownicy zatrudnieni w sekcjach: informacja i komunikacja – 3899 zł brutto i obsługa rynku nieruchomości – 3318 zł, a najniższe płace mieli pracownicy sekcji leśnictwo i rybactwo – 2100 zł oraz zakwaterowanie i gastronomia – 2131 zł.

Przy podziale na województwa najwyższe wynagrodzenie otrzymywali zatrudnieni w województwie mazowieckim – średnio 3125 zł brutto miesięcznie i dolnośląskim – 2708 zł. Najniższe przeciętne wynagrodzenia otrzymywali pracownicy mikrofirm z województwa podkarpackiego – 2213 zł i świętokrzyskiego – 2223 zł.

Piotr Szumlewicz

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).