Czarny Wtorek w całym kraju

[2017-10-04 22:31:04]

W rocznicę Czarnego Protestu z 2016 r. w 90 miastach w całej Polsce i dziewieciu za granicą odbyły się demonstracje i pikiety w obronie praw kobiet. Ich organizatorki zbierały podpisy pod obywatelskim projektem ustawy liberalizującej przepisy aborcyjne.

W Warszawie około dwóch tysięcy osób zajęło Plac Zamkowy i część Krakowskiego Przedmieścia. Uczestniczki i uczestnicy demonstracji składali licznie podpisy pod projektem ustawy liberalizującej obowiązujące przepisy aborcyjne. Protestowano przeciwko przemocy wobec kobiet niosąc symbolizującą ją niebieska wstęgę wielometrowej długości. Skandowane były hasła skierowane przeciwko próbom odbierania im ich praw.

W tym roku wychodzimy, bo nie składamy parasolek. Wychodzimy, bo nie odpuszczamy. Wychodzimy, bo walka nadal trwa – napisały w swojej odezwie organizatorki akcji.

Do zgromadzonych przemawiały działaczki ruchów obrońców praw kobiet, politycy i polityczki partii Razem, a także twórcy popierający ideę protestu.

Barbara Nowacka ze Stowarzyszenia Inicjatywa Polska przyznała, że tegoroczny protest był mniej liczny, niż poprzedni: Trudno się temu dziwić. Zrobiłyśmy protest, żeby im przypomnieć, że jeżeli znowu będą grzebać przy naszych prawach i wyrzucą projekt "Ratujmy Kobiety" do śmietnika, to znowu wyjdziemy na ulicę – zapowiedziała.

W trakcie protestu doszło do niewielkiej kontrdemonstracji zwolenników całkowitego zakazu aborcji i karania za nią zarówno lekarza, jak i kobiety, która się na nią zgodziła.

WCh

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie doszło do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodził się Willy Brandt (właściwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmarł Eduard Bernstein, działacz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, twórca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1933 - Bolesław Bierut został skazany na 7 lat więzienia.

1936 - Zwycięstwem zakończył się strajk okupacyjny w obronie 220 górników katowickiej kopalni "Eminencja" zagrożonych zwolnieniem.

1946 - Urodził się Steve Biko, działacz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Południowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalotów amerykańskich w Wietnamie.

1991 - W Dżibuti wojsko otworzyło ogień do zgromadzonego tłumu, w wyniku czego zginęło 59 osób.

1994 - Opozycyjna Bułgarska Partia Socjalistyczna Żana Widenowa wygrała zdecydowanie wybory parlamentarne.

1998 - Kolumbjskie lotnictwo i śmigłowce bojowe prywatnej fimy wojskowej AirScan zaatakowały wioskę Santo Domingo, zabijając jej 18 mieszkanców, w tym siedmioro dzieci.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygrał wybory prezydenckie, zdobywając 53,7% głosów.