Austria: Wygrana chadecji. Socjaldemokraci jednak drudzy

[2017-10-21 01:41:53]

Chadecy zwyciężyli w wyborach parlamentarnych, które odbyły się 15 października.

Dopiero w czwartek podano ostateczne wyniki, uwzględniające także głosy oddane listownie. Austriacka Partia Ludowa (ÖVP) zdobyła 31,47 proc. głosów. Drugi wynik uzyskała - wbrew wynikom exit poll - Socjaldemokratyczna Partia Austrii (SPÖ) z 26,86 proc. Prawicowi populiści z Wolnościowej Partii Austrii znaleźli się ostatecznie dopiero na trzecim miejscu (25,97 proc. głosów), Nowa Austria i Forum Liberalne (NEOS) 5,3 proc.

Do parlamentu, po raz pierwszy od 1986 r., nie wejdą Zieloni, którzy uzyskali tylko 3,8 proc. głosów (w 2015 r. rekordowe 12,42 proc). Ich elektorat przejęli kandydaci z Listy Pilza (PILZ), renegata z tejże partii, zdobywając 4,41 proc. głosów.

Na pozostałe ugrupowania oddano zaledwie 2 proc. głosów.

Oznacza to, że w 183-osobowej Radzie Narodowej chadecy zasiądą na 62 miejscach, socjaldemokraci 52, populiści 51, liberałowie - 10, zaś ex-zieloni - 9.

Prezydent Austrii Alexander Van der Bellen powierzył w piątek misję utworzenia rządu Sebastianowi Kurzowi, szefowi (ÖVP).

Van der Bellen podkreślił, że Austria musi być również w przyszłości silnym krajem w sercu Europy i w centrum Unii Europejskiej. Nawiązując do prezydencji Austrii w Unii Europejskiej w drugim półroczu 2018 r. oznajmił, iż oczekuje od rządu nie tylko jednoznacznego opowiedzenia się za Europą, lecz także odgrywania aktywnej roli w kształtowaniu przyszłej wspólnej Europy. Z zadowoleniem odnotował, że Kurz bardzo wyraźnie opowiedział się za proeuropejską orientacją nowego rządu.

31-letni Kern oświadczył jest świadomy "wielkiej odpowiedzialności" i zgodnie z zapowiedzią przystępuje do rozmów ze wszystkimi reprezentowanymi w parlamencie partiami.

Zdaniem komentatorów między ÖVP, SPÖ, FPÖ należy brać pod uwagę wszystkie warianty koalicyjne, choć lider socjaldemokratów, dotychczasowy kanclerz Christian Kern zapowiadał, że jego partia - jeśli utraci pozycję lidera na austriackiej scenie politycznej - przejdzie do opozycji.

Waldemar Chamala

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 grudnia:

1830 - Zmarł Simón Bolívar, zwany El Libertador (Wyzwoliciel), wódz rewolucji antyhiszpańskiej w Ameryce Południowej.

1897 - W Płocku urodził się rewolucyjny poeta Władysław Broniewski.

1926 - Doszło do zamachu stanu na Litwie, w wyniku którego wojskowi obalili centrolewicowy rząd Mykolasa Šleževičiusa. Dyktatorską władzę objął A. Smetona.

1954 - W Warszawie zmarła Zofia Nałkowska, wybitna pisarka, publicystka i dramatopisarka.

1970 - Grudzień 1970: masakra robotników na przystanku Szybkiej Kolei Miejskiej Gdynia-Stocznia. Zginęło 18 osób.

1987 - Zmarła Marguerite Yourcenar, francuska pisarka. Jako pierwsza kobieta w historii została wybrana w 1980 do Akademii Francuskiej.

1990 - Rząd podjął decyzję o likwidacji budowanej elektrowni jądrowej w Żarnowcu.

2000 - Podpisano umowę o utworzeniu koalicji wyborczej SLD-UP.

2010 - W Tunezji rozpoczęła się rewolta społeczna.

2014 - Anerood Jugnauth z lewicowej partii MSM został po raz trzeci premierem Mauritiusa.