Austria: Wygrana chadecji. Socjaldemokraci jednak drudzy

[2017-10-21 01:41:53]

Chadecy zwyciężyli w wyborach parlamentarnych, które odbyły się 15 października.

Dopiero w czwartek podano ostateczne wyniki, uwzględniające także głosy oddane listownie. Austriacka Partia Ludowa (ÖVP) zdobyła 31,47 proc. głosów. Drugi wynik uzyskała - wbrew wynikom exit poll - Socjaldemokratyczna Partia Austrii (SPÖ) z 26,86 proc. Prawicowi populiści z Wolnościowej Partii Austrii znaleźli się ostatecznie dopiero na trzecim miejscu (25,97 proc. głosów), Nowa Austria i Forum Liberalne (NEOS) 5,3 proc.

Do parlamentu, po raz pierwszy od 1986 r., nie wejdą Zieloni, którzy uzyskali tylko 3,8 proc. głosów (w 2015 r. rekordowe 12,42 proc). Ich elektorat przejęli kandydaci z Listy Pilza (PILZ), renegata z tejże partii, zdobywając 4,41 proc. głosów.

Na pozostałe ugrupowania oddano zaledwie 2 proc. głosów.

Oznacza to, że w 183-osobowej Radzie Narodowej chadecy zasiądą na 62 miejscach, socjaldemokraci 52, populiści 51, liberałowie - 10, zaś ex-zieloni - 9.

Prezydent Austrii Alexander Van der Bellen powierzył w piątek misję utworzenia rządu Sebastianowi Kurzowi, szefowi (ÖVP).

Van der Bellen podkreślił, że Austria musi być również w przyszłości silnym krajem w sercu Europy i w centrum Unii Europejskiej. Nawiązując do prezydencji Austrii w Unii Europejskiej w drugim półroczu 2018 r. oznajmił, iż oczekuje od rządu nie tylko jednoznacznego opowiedzenia się za Europą, lecz także odgrywania aktywnej roli w kształtowaniu przyszłej wspólnej Europy. Z zadowoleniem odnotował, że Kurz bardzo wyraźnie opowiedział się za proeuropejską orientacją nowego rządu.

31-letni Kern oświadczył jest świadomy "wielkiej odpowiedzialności" i zgodnie z zapowiedzią przystępuje do rozmów ze wszystkimi reprezentowanymi w parlamencie partiami.

Zdaniem komentatorów między ÖVP, SPÖ, FPÖ należy brać pod uwagę wszystkie warianty koalicyjne, choć lider socjaldemokratów, dotychczasowy kanclerz Christian Kern zapowiadał, że jego partia - jeśli utraci pozycję lidera na austriackiej scenie politycznej - przejdzie do opozycji.

Waldemar Chamala

Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.