Ministerstwo rolnictwa: Pracownicy sezonowi bez płacy minimalnej

[2017-11-01 13:31:17]

Po kilku latach nacisków ze strony OPZZ udało się przeforsować wprowadzenie minimalnej stawki godzinowej. Niestety ustawa zakłada kilka wyjątków, które sprawiają, że część pracowników wciąż otrzymuje wynagrodzenie niższe niż ustawowe 13 zł brutto za godzinę. Niemniej jednak w ostatnich miesiącach sytuacja poprawiła się i zmniejszyła się liczba osób otrzymujących wynagrodzenie niższe od minimum określonego w ustawie. Wkrótce jednak ponownie może nastąpić regres. Zamiast bowiem likwidować luki, rząd przedstawia propozycję, która wykluczy kilkaset tysięcy pracowników z przepisów o płacy minimalnej. Znowu w świetle prawa pracownicy będą otrzymywać groszowe wynagrodzenia.

Piotr Szumlewicz

Ministerstwo rolnictwa przedstawiło projekt ustawy wprowadzającej nowy rodzaj umów cywilnoprawnych – umowy o pomocy przy zbiorach. Zakłada on konieczność odprowadzania składek i podatków od osób sezonowo pracujących w rolnictwie. W projekcie zaznaczono, że chodzi nie tylko o zrywanie czy zbieranie owoców i warzyw, ale także np. ich sortowanie.

Umowy o pomoc przy zbiorach miałyby być zawierane na okres maksymalnie 90 dni w ciągu roku kalendarzowego. Osoba zatrudniająca pracowników do pomocy przy zbiorach musiałby odprowadzać za nie składki na ubezpieczenie społeczne. Wysokość składki na ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie za pomocnika rolnika ma być taka sama, jak dla rolnika. W IV kwartale bieżącego roku składka miesięczna na ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie wynosi 42 zł. Składka miałaby być opłacana jednorazowo za cały okres trwania umowy, a wysokość składki wyliczano by proporcjonalnie do liczby dni, na które zawarto umowę. Rolnik Pracownik sezonowy miałby mieć też opłacaną składkę zdrowotną. Ta miałaby być ustalona na poziomie składki dla domownika w działach specjalnych produkcji rolnej w 2017 r., czyli w wysokości 132 zł miesięcznie. Ustawodawcy podkreślają, że obecnie rolnicy zazwyczaj zawierają z osobami pracującymi sezonowo przy zbiorach plonów umowy cywilno-prawne bez ubezpieczenia społecznego, co ma ulec zmianie. Przepisy mają objąć też pracowników zagranicznych.

Natomiast nowy rodzaj umów nie będzie podlegał regulacjom dotyczącym minimalnego wynagrodzenia na pracę. Pracodawcy zatrudniający pracowników sezonowych nie będą więc musieli płacić ani minimalnej płacy miesięcznej, ani minimalnej płacy godzinowej.

Ministerstwo Rolnictwa szacuje, że pracowników sezonowych, których obejmie ustawa, jest ok. 500 tys.

Zgodnie z zapowiedziami rządu, ustawa mogłaby zacząć obowiązywać już od sezonu letniego w 2018 r.

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.