Protest pracowników wymiaru sprawiedliwości

[2017-11-13 19:40:34]

13 listopada w południe rozpoczęła się ogólnopolska akcja protestacyjna pracowników wymiaru sprawiedliwości – sądów i prokuratur. W sekretariatach przerwano pracę, ale także na wielu salach rozpraw sędziowie prowadzący postępowania zarządzili 15-minutową przerwę. Pracownicy części sądów i prokuratur wyszli przed budynki w czarnych koszulkach.

W Warszawie przedstawiciele związków zawodowych manifestowali przed Kancelarią Premiera. Ok. tysiąc osób domagało się podwyżek pensji (większość z nich zarabia mniej niż 2 tys. zł, a ok. 40 proc. pracowników sądów nie dostało od 10 lat żadnej podwyżki) oraz zaniechania planów zamrożenia płac w przyszłym roku. Związkowcy złożyli w kancelarii pisma z postulatami.

Lidia Kalina

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 czerwca:

1848 - W Paryżu rozpoczęło się powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.

1898 - Urodził się Erich Maria Remarque (wł. Erich Paul Remark), niemiecki powieściopisarz, autor antywojennej powieści „Na zachodzie bez zmian”.

1899 - Urodził się Michał Kalecki, wybitny ekonomista polski. Członek PAN. Politycznie sympatyzował z lewicą, przed wojną z Komunistyczną Partią Polski.

1905 - Wybuch Powstania Łódzkiego. Robotnicy budują barykady i ścierają się z wojskami carskimi. Po stronie powstańców walczą bojowcy partii lewicowych. Walki trwają do 25 czerwca. Ginie kilkaset osób, gł. cywilów. Wojska carskie tracą kilkudziesięciu zabitych

1908 - Na Ślasku Cieszyńskim powstało Stowarzyszenie Młodzieży Robotniczej „Siła”.

1935 - W Warszawie zmarł Szymon Askenazy, wybitny historyk związany z centrolewicą.

1936 - Komisja Centralna Związków Zawodowych (KCZZ) uchwaliła protest przeciwko krwawym represjom wobec robotników i złożyła hołd poległym z rąk policji.

1937 - W Moskwie aresztowano a następnie zabito działacza KPP i redaktora organu prasowego KW Międzynarodówki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.

1961 - Urodził się Jimmy Sommerville, szkocki piosenkarz, założyciel popularnych w latach 80. zespołów Bronski Beat i The Communards, ideowy lewicowiec, znany z walki o prawa gejów.

1976 - Kanadyjska Izba Gmin zniosła karę śmierci.

1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do władzy powrócili socjaldemokraci z PSOE.