Protest pracowników wymiaru sprawiedliwości

[2017-11-13 19:40:34]

13 listopada w południe rozpoczęła się ogólnopolska akcja protestacyjna pracowników wymiaru sprawiedliwości – sądów i prokuratur. W sekretariatach przerwano pracę, ale także na wielu salach rozpraw sędziowie prowadzący postępowania zarządzili 15-minutową przerwę. Pracownicy części sądów i prokuratur wyszli przed budynki w czarnych koszulkach.

W Warszawie przedstawiciele związków zawodowych manifestowali przed Kancelarią Premiera. Ok. tysiąc osób domagało się podwyżek pensji (większość z nich zarabia mniej niż 2 tys. zł, a ok. 40 proc. pracowników sądów nie dostało od 10 lat żadnej podwyżki) oraz zaniechania planów zamrożenia płac w przyszłym roku. Związkowcy złożyli w kancelarii pisma z postulatami.

Lidia Kalina

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1988 - Zmarł Giuseppe Saragat, włoski polityk socjaldemokratyczny, ekonomista, minister spraw zagranicznych Republiki Włoskiej (1963-1964), prezydent Włoch (1964-1971).

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.