Protest pracowników wymiaru sprawiedliwości

[2017-11-13 19:40:34]

13 listopada w południe rozpoczęła się ogólnopolska akcja protestacyjna pracowników wymiaru sprawiedliwości – sądów i prokuratur. W sekretariatach przerwano pracę, ale także na wielu salach rozpraw sędziowie prowadzący postępowania zarządzili 15-minutową przerwę. Pracownicy części sądów i prokuratur wyszli przed budynki w czarnych koszulkach.

W Warszawie przedstawiciele związków zawodowych manifestowali przed Kancelarią Premiera. Ok. tysiąc osób domagało się podwyżek pensji (większość z nich zarabia mniej niż 2 tys. zł, a ok. 40 proc. pracowników sądów nie dostało od 10 lat żadnej podwyżki) oraz zaniechania planów zamrożenia płac w przyszłym roku. Związkowcy złożyli w kancelarii pisma z postulatami.

Lidia Kalina

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1943 - Zamachy Gwardii Ludowej na kina dla Niemców w Warszawie.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2011 - Rozpoczęły się antyrządowe protesty w Omanie.