Włochy: Ogólnokrajowa manifestacja przeciwko faszyzmowi

[2017-12-10 09:59:52]

Wielotysięczną manifestację przeciwko faszyzmowi zorganizowano 16 grudnia w Como, w Lombardii. Była to reakcja na incydent w tym mieście, gdzie grupa neonazistów i skinheadów wtargnęła do siedziby stowarzyszenia pomagającego migrantom.

Na wiec zwołany w proteście przeciwko odnawianiu się faszyzmu, rasizmu i nietolerancji i coraz liczniejszym ruchom czerpiącym inspirację z nazizmu przybyli z całych Włoch przedstawiciele organizacji społecznych, komitetów obywatelskich, stowarzyszenia kombatantów, związków zawodowych, instytucji państwowych, partii politycznych, przede wszystkim lewicy i centrolewicy. Przybyło także kilku ministrów z rządu Paolo Gentiloniego.

Obecność tutaj to obowiązek wszystkich sił demokratycznych, społeczeństwa obywatelskiego - powiedziała przewodnicząca Izby Deputowanych Laura Boldrini z lewicowej partii Campo Progressista.

Liderka największej w Italii, lewicowej centrali związkowej Cgil, Susanna Camusso, oświadczyła, że należy z surowością stosować obowiązujące przepisy oraz artykuł konstytucji włoskiej, zabraniające działalności partiom faszystowskim. Tymczasem pozwolono im się rozwijać i kandydować w wyborach. Powtarzano, że to młodzieńcze wybryki, podczas gdy faktycznie mamy do czynienia z szerzącym się zjawiskiem zastraszania - powiedziała.

W czasie manifestacji potępiono zdarzenie z Como z końca listopada, oraz incydent z początku grudnia z Rzymu, gdzie przed siedzibą redakcji dziennika "La Repubblica" odbyła się manifestacja grupy zamaskowanych neofaszystów z ugrupowania Forza Nuova z racami i świecami dymnymi.

Działacze Forza Nuova próbowali zorganizować w Como, kontrmanifestację ale nie otrzymali zgody władz miasta. Hotel, w którym zebrali się jego członkowie, został otoczony przez policję.

W piątek opublikowano sondaż Instytutu Demos, z którego wynika, że prawie połowa Włochów (46 proc.) jest bardzo zaniepokojonych zjawiskiem neofaszyzmu i incydentami na tym tle.

SW, WCh

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1988 - Zmarł Giuseppe Saragat, włoski polityk socjaldemokratyczny, ekonomista, minister spraw zagranicznych Republiki Włoskiej (1963-1964), prezydent Włoch (1964-1971).

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.