Biografia Stanisława Dubois już w sprzedaży (akt.)

[2017-12-17 20:09:45]

Nakładem wydawnictwa Kto jest Kim ukazała się biografia Stanisława Dubois. Jej autorem jest Przemysław Prekiel, przed laty związany z portalem Lewica.pl

Książka liczy 260 stron. To pierwsza tak poważna biografia tego wybitnego działacza, jednej z najważniejszych postaci okresu II RP, lidera socjalistycznej młodzieży okresu międzywojennego. Stanisław Dubois był ochotnikiem w powstaniu śląskim i wojnie polsko-bolszewickiej. Działaczem PPS i OMTUR. Od 1926 roku aż do wybuchu wojny pełnił funkcję przewodniczącego Rady Głównej Czerwonego Harcerstwa. W 1928 roku zdobył mandat posła na Sejm RP. Skazany w procesie brzeskim na okres trzech lat. Sekretarz redakcji „Robotnika”, organu prasowego PPS. Niezwykle popularny wśród młodzieży robotniczej. Od grudnia 1938 roku warszawski radny PPS. W latach okupacji w konspiracji niepodległościowej, w grupie „Barykada Wolności”. Więzień Pawiaka i Oświęcimia. W Auschwitz członek grupy obozowej rotmistrza Witolda Pileckiego. Zadenuncjowany przez agenta Gestapo, przed wojną działacza narodowego. Rozstrzelany 22 sierpnia 1942 roku w obozie w Auschwitz.

Książkę można już nabyć w Głównej Księgarni Naukowej im. B. Prusa w Warszawie, ul. Krakowskie Przedmieście 7 oraz na stronie internetowej wydawnictwa Kto jest Kim: www.k.com.pl

Portal Lewica.pl jest patronem medialnym książki Przemysława Prekiela.

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

15 grudnia:

1886 - Urodziła się Wanda Krahelska, działaczka PPS, członkini Organizacji Bojowej PPS, współtwórczyni Rady Pomocy Żydom „Żegota”, plastyczka i wydawca

1916 - Urodził się Miguel Arraes, polityk brazylijski, parlamentarzysta. W latach 1993-2005 przewodniczący Brazyliskiej Partii Socjalistycznej. Trzykrotnie wybrany na stanowisko gubernatora stanu Pernambuco.

1935 - Centralny Komitet Wykonawczy podjał decyzję o rozwiązaniu Organizacji Młodzieżowej TUR; młodzi socjaliści zostali oskarżeni przez zachowawcze kierownictwo partii o zbytni radykalizm i sympatie jednolitofrontowe.

1937 - W Hiszpanii siły republikańskie przeszły pod Teruelem do ofensywy w celu odepchnięcia frankistów od Madrytu.

1948 - Początek kongresu zjednoczeniowego PPR i PPS, na ktorym powstała PZPR.

1983 - W Argentynie wydano Dekret o powołaniu Narodowej Komisji ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".