Zgromadzenie Ogólne ONZ przeciwne uznaniu Jerozolimy za stolicę Izraela (akt.)

[2017-12-22 01:38:23]

Zdecydowana większość państw w Zgromadzeniu Ogólnym ONZ opowiedziała się za rezolucją wzywającą do wycofania decyzji o uznaniu Jerozolimy za stolicę Izraela.

Spośród 193 państw członkowskich ONZ rezolucję poparło 128, 9 było przeciw, zaś 35 wstrzymało się od głosu.

Przeciw rezolucji zagłosowały jedynie Stany Zjednoczone, Izrael, Gwatemala, Honduras, Togo, Wyspy Marshalla, Mikronezja, Palau i Nauru.

Chiny, Rosja i większość krajów Unii Europejskiej poparła rezolucję, w tym Niemcy, Francja, Wielka Brytania i Włochy.

Wśród 35 krajów, które wstrzymały się od głosu znalazły się m.in. Kanada, Australia, Polska, Czechy, Węgry, Rumunia, Chorwacja oraz Łotwa.

Przedstawiciele 21 krajów, m.in. Ukrainy, Mołdawiy i Gruzji, byli nieobecni podczas głosowania.

W tekście rezolucji nie wymieniono Stanów Zjednoczonych, jednak jej projekt został przygotowany po tym, jak 6 grudnia prezydent Donald Trump ogłosił decyzję o uznaniu przez USA Jerozolimy za stolicę Izraela.

18 grudnia USA zawetowały projekt rezolucji ws. Jerozolimy w Radzie Bezpieczeństwa ONZ (było to pierwsze weto tego kraju od 6 lat). Pozostałych 14 członków Rady głosowało za jej przyjęciem. W związku z amerykańskim wetem projekt rezolucji został skierowany do Zgromadzenia Ogólnego ONZ, gdzie żaden z krajów nie ma prawa weta, jednak jego uchwały nie mają wiążącej mocy prawnej.

*

Już w niedzielę prawicowy prezydent Gwatemali Jimmy Morales poinformował w mediach społecznościach, że ambasada Gwatemali w Izraelu zostanie przeniesiona z Tel Awiwu do Jerozolimy.

*

Tymczasem izraelski minister ds. transportu Israel Katz z partii Likud planuje wykopać pod Starym Miastem w Jerozolimie tunel kolejowy, a stację przy Ścianie Płaczu nazwać imieniem Donalda Trumpa.

W ten sposób zamierza podziękować amerykańskiemu prezydentowi za jego decyzję o uznaniu Jerozolimy za stolicę Izraela.

Waldemar Chamala

fot. Wikimedia Commons

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie doszło do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodził się Willy Brandt (właściwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmarł Eduard Bernstein, działacz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, twórca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1936 - Zwycięstwem zakończył się strajk okupacyjny w obronie 220 górników katowickiej kopalni "Eminencja" zagrożonych zwolnieniem.

1938 - Rozpoczęły się wybory do samorządów miejskich, w miastach powyżej 25 tys. mieszkańców listy PPS i Bundu uzyskały 35,8% głosów.

1946 - Urodził się Steve Biko, działacz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Południowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalotów amerykańskich w Wietnamie.

1994 - Opozycyjna Bułgarska Partia Socjalistyczna Żana Widenowa wygrała zdecydowanie wybory parlamentarne.

1998 - Kolumbjskie lotnictwo i śmigłowce bojowe prywatnej fimy wojskowej AirScan zaatakowały wioskę Santo Domingo, zabijając jej 18 mieszkanców, w tym siedmioro dzieci.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygrał wybory prezydenckie, zdobywając 53,7% głosów.