Zgromadzenie Ogólne ONZ przeciwne uznaniu Jerozolimy za stolicę Izraela (akt.)

[2017-12-22 01:38:23]

Zdecydowana większość państw w Zgromadzeniu Ogólnym ONZ opowiedziała się za rezolucją wzywającą do wycofania decyzji o uznaniu Jerozolimy za stolicę Izraela.

Spośród 193 państw członkowskich ONZ rezolucję poparło 128, 9 było przeciw, zaś 35 wstrzymało się od głosu.

Przeciw rezolucji zagłosowały jedynie Stany Zjednoczone, Izrael, Gwatemala, Honduras, Togo, Wyspy Marshalla, Mikronezja, Palau i Nauru.

Chiny, Rosja i większość krajów Unii Europejskiej poparła rezolucję, w tym Niemcy, Francja, Wielka Brytania i Włochy.

Wśród 35 krajów, które wstrzymały się od głosu znalazły się m.in. Kanada, Australia, Polska, Czechy, Węgry, Rumunia, Chorwacja oraz Łotwa.

Przedstawiciele 21 krajów, m.in. Ukrainy, Mołdawiy i Gruzji, byli nieobecni podczas głosowania.

W tekście rezolucji nie wymieniono Stanów Zjednoczonych, jednak jej projekt został przygotowany po tym, jak 6 grudnia prezydent Donald Trump ogłosił decyzję o uznaniu przez USA Jerozolimy za stolicę Izraela.

18 grudnia USA zawetowały projekt rezolucji ws. Jerozolimy w Radzie Bezpieczeństwa ONZ (było to pierwsze weto tego kraju od 6 lat). Pozostałych 14 członków Rady głosowało za jej przyjęciem. W związku z amerykańskim wetem projekt rezolucji został skierowany do Zgromadzenia Ogólnego ONZ, gdzie żaden z krajów nie ma prawa weta, jednak jego uchwały nie mają wiążącej mocy prawnej.

*

Już w niedzielę prawicowy prezydent Gwatemali Jimmy Morales poinformował w mediach społecznościach, że ambasada Gwatemali w Izraelu zostanie przeniesiona z Tel Awiwu do Jerozolimy.

*

Tymczasem izraelski minister ds. transportu Israel Katz z partii Likud planuje wykopać pod Starym Miastem w Jerozolimie tunel kolejowy, a stację przy Ścianie Płaczu nazwać imieniem Donalda Trumpa.

W ten sposób zamierza podziękować amerykańskiemu prezydentowi za jego decyzję o uznaniu Jerozolimy za stolicę Izraela.

Waldemar Chamala

fot. Wikimedia Commons

Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.