Katalonia: Zwolennicy niepodległości górą w wyborach regionalnych

[2017-12-23 16:13:06]

Separatyści będą największą siłą w katalońskim parlamencie – to wynika wyborów regionalnych, które odbyły się 21 grudnia.

Ugrupowania, które opowiadają się za odłączeniem Katalonii od Hiszpanii zdobyły większość mandatów. Jednak najwięcej mieszkańców regionu - 25,4 proc. - zagłosowało na zdecydowanie przeciwną temu partię Ciudadanos (Obywatele).

Najwięcej mandatów - 37 - będzie miała w 135-osobowym parlamencie właśnie liberalna partia Ciudadanos z lokalną liderką Inés Arrimadas na czele. To największy sukces w historii tego wywodzącego się z Katalonii ugrupowania. Jednak Obywatele nie zdobyli parlamentarnej większości i będą musieli szukać porozumienia z separatystami.

21,6 proc. poparcia i 34 mandaty otrzymała Junts per Catalunya (Razem dla Katalonii), partia byłego katalońskiego premiera Carlesa Puigdemonta, a 21,4 proc. i 32 mandaty – koalicja Republikańska Lewica Katalonii (ERC-CatSí). Łącznie z proniepodległościową, antykapitalistyczną partią Candidatura d'Unitat Popular Carlesa Riery (4,5 proc. poparcia i 4 mandaty) separatyści zajmą więc w parlamencie w Barcelonie nawet 70 miejsc.

Stabilne poparcie (13,9 proc. i 17 mandatów) utrzymuje socjaldemokratyczna partia PPSC-PSOE z lokalnym liderem Miquelem Icetą na czele.

Spadło nieco poparcie (7,5 proc. i 8 mandatów) dla lewicowego sojuszu CatComú–Podem, któremu przewodzi Xavier Domènech.

Konserwatywna Partia Ludowa (PP) premiera Mariano Rajoya, który zarządził przyspieszone wybory, poniosła w czwartkowym głosowaniu druzgocącą klęskę. Zdobyła ona w Katalonii zaledwie 3 mandaty. To najgorszy wynik w historii PP w tym regionie

Frekwencja w czwartek była rekordowa – wyniosła ona aż 81,94 proc., podczas gdy w październikowym referendum ws. niepodległości - tylko 43,03 proc.

Waldemar Chamala

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.