Islandia zakazuje dyskryminacji płacowej

[2018-01-03 17:40:28]

Od 1 stycznia w Islandii zaczęła obowiązywać ustawa, która wymaga od firm państwowych i prywatnych udowodnienia, że zapewniają równe płace kobietom i mężczyznom za wykonanie tej samej pracy. Ustawa zakazuje wszelkiej dyskryminacji płacowej ze względu na płeć, rasę, religię, niepełnosprawność, wiek i orientację seksualną. Zgodnie z nowym ustawodawstwem firmy zatrudniające 25 lub więcej pracowników będą musiały złożyć zobowiązanie o stosowaniu nowych rozwiązań
.
Ustawa przewiduje także, że firmy prywatne i urzędy będą musiały poddać się audytom i uzyskać certyfikaty potwierdzające, że zapewniają równe płace. W przeciwnym wypadku grożą im wysokie grzywny.

Islandia od lat znajduje się w czołówce rankingów dotyczących walki z dyskryminacją. Światowe Forum Ekonomiczne szacuje, że Islandia może jako pierwsza na świecie zlikwidować przepaść ekonomiczną między kobietami i mężczyznami.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

15 sierpnia:

1886 - Urodził się Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1905 - Organizacja Bojowa PPS dokonała w 18 miejscowościach Królestwa Polskiego serii jednoczesnych zamachów na szpiclów, żandarmów i policjantów. Akcja ta przeszła do historii pod nazwą "krwawa środa".

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1947 - Indie uzyskały niepodległość.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.