Czechy: Będzie druga tura wyborów prezydenckich (akt.)

[2018-01-13 18:26:39]

Zakończyła się pierwsza tura wyborów prezydenckich w Czechach. W drugiej turze zmierzą się Miloš Zeman i Jiří Drahoš. Po zliczeniu wyników z wszystkich okręgów okazało się, że uzyskali oni odpowiednio 38,56 i 26,6 proc. głosów.

Miloš Zeman, dawny lider Czeskiej Partii Socjaldemokratycznej, pełni urząd od 2013 r. Jako prezydent Czech zbliżył się politycznie do Rosji, ostro krytykował migrację z krajów muzułmańskich i decyzję Niemiec o przyjęciu uchodźców. Jego wynik okazał się lepszy niż w pierwszej rundzie wyborów prezydenckich w 2013 r., gdy uzyskał 23 proc. głosów.

Jeśli wybory ostatecznie wygrałby niezależny Jiří Drahoš, profesor chemii, były prezes Akademii Nauk Republiki Czeskiej, oznaczałoby to zmianę obecnej polityki na prozachodnią i zbliżenie do głównego nurtu UE. Drahoš wygrał w Pradze i przyległych do niej gminach.

Z pozostałych kandydatów najlepszy wynik (10,23 proc.) uzyskał były współpracownik Vaclava Havla i dyplomata Pavel Fischer.

9,18 proc. głosów otrzymał kolejny niezależny kandydat, Michal Horáček, dziennikarz, pisarz, i autor tekstów.

Powody do zadowolenia ma lekarz, nauczyciel akademicki i aktywista społeczny Marek Hilšer (8,83 proc.). Ten najmłodszy z kandydatów 41-latek inicjował różne protesty społeczne, m.in. w 2008 przeciwko rządowym planom przekształceń szpitali oraz uczestniczył w misjach medycznych w Kenii. W kampanii opowiadał się m.in. za rozwijaniem w Czechach społeczeństwa obywatelskiego.

Wyniki pozostałych kandydatów nie przekroczyły 10 proc. Największe rozczarowanie panowało w otoczeniu byłego prawicowego premiera Mirka Topolánka, który dostał zaledwie 4,3 proc. głosów.

Wśród dziewięciu kandydatów na urząd prezydenta nie znalazła się ani jedna kobieta.

Frekwencja wyniosła 61,92 proc. Druga tura wyborów odbędzie się w dniach 26-27 stycznia.

Waldemar Chamala

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 lutego:

1846 - Początek rewolucji krakowskiej.

1927 - Urodził się Ibrahim Ferrer, kubański wokalista zespołu Buena Vista Social Club.

1999 - Sarah Kane, angielska dramatopisarka, popełniła samobójstwo.

2008 - Parlament Luksemburga przyjął ustawę legalizującą eutanazję.