Znamy zwycięzcę sondy na polską lewicową książkę 2017 roku!

[2018-01-15 21:43:42]

W sondzie portalu lewica.pl zwyciężyła książka Przemysława Witkowskiego Chwała supermanom. Ideologia a popkultura (Instytut Wydawniczy „Książka i Prasa”), która otrzymała 36,4 proc. głosów. Drugie miejsce przypadło książce Kamila Fejfera Zawód. Opowieści o pracy w Polsce. To o nas (Czerwone i Czarne), która otrzymała 17,6 proc. głosów. Na trzecim miejscu uplasowała się książka Beaty Siemieniako Reprywatyzując Polskę. Historia wielkiego przekrętu (Krytyka Polityczna), która otrzymała 15,2 proc. głosów. W sondzie oddano 1220 głosów.

Zwycięzcy gratulujemy, a czytelników i czytelniczki zachęcamy do lektury wszystkich książek.

Agnieszka Mrozik

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

15 sierpnia:

1886 - Urodził się Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1905 - Organizacja Bojowa PPS dokonała w 18 miejscowościach Królestwa Polskiego serii jednoczesnych zamachów na szpiclów, żandarmów i policjantów. Akcja ta przeszła do historii pod nazwą "krwawa środa".

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1947 - Indie uzyskały niepodległość.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.