Radosław S. Czarnecki: Faszyzacja - mistyfikacja czy realne zagrożenie

[2018-01-22 00:08:08]

Kto jeszcze pamięta, jak w ujawniono fejsbukową korespondencję Przemysława Holochera z zarządu Ruchu Narodowego? Roiło się tam od postulatów strzelania do lewaków, rasizmu, prowokacyjnych pobić, była nawet rozmowa o ukrywaniu tożsamości gwałciciela. Kto pamięta niedawne objawienie rzecznika Młodzieży Wszechpolskiej wykładającego zalety separatyzmu rasowego? Kto pamięta okrzyki „Sieg heil” na ostatnim Marszu niepodległości i transparenty o białej Europie? Kto pamięta, że rzecznik mazowieckiego ONR miał na twitterowym profilu zdjęcie Leona Degrelle'a - ulubionego SS-mana Hitlera? To wszystko fakty. Jak faktem jest, że na współorganizowanym przez Jacka Lanusznego festiwalu Orle Gniazdo obok żurku częstowano „rasizmem z gara”, a uczestniczy wznosili „Sieg heil” i, zdaniem dziennikarzy, nikt im nie przeszkadzał.

Wystarczy spojrzeć na program nauczania
każdego ruch faszystowskiego, a znajdziemy
głównie myślicieli tradycjonalistycznych.
Nazistowską gnozę zasilały zawsze
tradycjonalizm, synkretyzm i elementy okultyzmu.

Umberto Eco

W naszym kraju postępuje wyraźnie faszyzacja narracji publicznej. Chodzi o język, stygmatyzację inaczej myślących, poniżanie publiczne osób nie zgadzających się z powszechnie przyjętymi kanonami i zasadami opisu świata i ludzi, obrzucanie ich inwektywami itd. Skutkuje to wzrostem zachowań ksenofobicznych, nienawistnych, agresywnych do wszystkiego co inne. Rządzące dziś elity i sprzężony z nimi medialny mainstream bez skrupułów, publicznie pokazują gawiedzi kto jest tym gorszym, innym, nie zasługującym na miano prawdziwego Polaka, oczywiście katolika, wyznawcy kultu smoleńskiego, admiratora zakonnika-biznesmena z Torunia. Słowa Jarosława Kaczyńskiego o uchodźcach niosących choroby, zarazki, będących niczym insekty, padły na podatny grunt. Są one kompatybilne z nastrojami jakie tliły się podskórnie niemal powszechnie od dawna w Polsce, a które są wrogie wszystkiemu co INNE wedle nadwiślańskiego, fundamentalistycznie katolickiego, ultraprawicowo-tradycjonalistycznego spojrzeniu na świat, na Polskę, Polaka i kulturę. Ataki na ludzi o odmiennym kolorze skóry na ulicach, w środkach masowej komunikacji, o internecie nie wspominając, są efektem takiej retoryki i takiej argumentacji obecnej w publicznym przekazie i narracji. Podobne akty agresji – na razie retorycznej (ale wszystko przed nami) - wobec niepodzielających takiej wizji Polski, nie posiadających jednoznacznie określonego światopoglądu wedle toruńsko-smoleńskiego sznytu, tzw. „lewaków”, komunistów, sodomitów, agentów Brukseli, Berlina i Moskwy itd. są na porządku dziennym. I królują w tym media zwane publicznymi (dziś – narodowe, co oznacza ni mniej ni więcej, iż ci którzy nie mieszczą się w projekcji narodu wedle wspomnianych ram toruńsko-smoleńskich i egzegezy tego pojęcia przez Prawo i Sprawiedliwość są „gorszym sortem” Polaków).

Prawo i Sprawiedliwość nie jest na jednak partią faszystowską. Nie można używać przesadnie zradykalizowanych i jednoznacznie brzmiących terminów na coś co może być dopiero zapowiedzią, co jest stymulatorem, zaczynem jakiegoś problemu, zagadnienia, zjawiska. Jest jednak PiS partią ultraprawicową, hipertradycjonalistyczną i narodowo-socjalistyczną (w swym programie gospodarczym). Narodowo-socjalistyczną – czyli z socjalizmem, lewicowością, oświeceniem niewiele mającą wspólnego oprócz ogólników czy nic nie znaczących, werbalnych zaklęć. W swej narracji i retoryce odwołuje się do najniższych instynktów tkwiących w polskim społeczeństwie, promując przy tym klerykalizm (zawsze wspierający konserwatywne i tradycjonalistyczne rozwiązania społeczne), zwierzęcy antykomunizm, ahistoryczność ludzkich wyborów, prymitywne moralizatorstwo, potęgując nienawiść i ugruntowując podziały społeczne. Polaryzacja społeczeństwa nadwiślańskiego poprzez podsycanie nienawiści do obcych, nieprawdziwych Polaków jest namacalnym faktem. Takie zjawiska zawsze w historii, połączone z frustracjami, fobiami, ksenofobią, wykluczeniem szerokich mas społeczeństwa, kończyły się dramatycznie. Bo to żyzne pole dla rozwoju i ugruntowywania postaw oraz mentalności bliskich faszyzmowi.

Radosław S. Czarnecki

W dniu 25 stycznia, o godz. 17.30, we Wrocławiu, przy ul. Zelwerowicza 16, lokal 3, I piętro) odbędzie się debata w ramach Społecznego Forum Wymiany Myśli – Klub Dyskusyjny nad zagadnieniem faszyzacji życia publicznego w naszym kraju. Temat: „FASZYZACJA – MISTYFIKACJA CZY REALNE ZAGROŻENIE”. Patronat nad debatami objęła redakcja lewica.pl.

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.