Wzrost udziału energii odnawialnej w UE

[2018-01-29 01:45:38]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące udziału energii odnawialnej w całości zużywanej energii w krajach należących do Unii Europejskiej w 2016 roku.

W całej UE energia odnawialna w 2016 r. stanowiła 17,0% całej zużywanej energii, czyli o 8,5 pkt proc. więcej niż w 2004 r. i o 0,3 pkt proc. więcej niż w 2014 r. Z raportu wynika, że od 2004 r. do 2016 r. udział źródeł odnawialnych w końcowym zużyciu energii brutto wzrósł we wszystkich państwach członkowskich UE, a w porównaniu z 2015 r. wzrost nastąpił w 15 krajach.

Największy udział energii ze źródeł odnawialnych w ostatecznym zużyciu energii w 2016 roku był w Szwecji – 53,8%, w Finlandii – 38,7%, na Łotwie – 37,2%, w Austrii – 33,5% i w Danii – 32,2%, a najniższy w Luksemburgu – 5,4%, w Holandii i na Malcie – po 6,0% i w Belgii – 8,7%.

Stosunkowo nisko w rankingu znajduje się Polska. W 2016 roku zużycie energii odnawialnej w Polsce stanowiło 11,3% całej eksploatowanej energii, czyli o 0,4 pkt proc. mniej niż rok wcześniej i o 4,4 pkt proc. więcej niż w 2004 r.

Bardzo duży udział energii odnawialnej mają nienależące do UE Norwegia – 69,4% i Islandia – 72,6%.

Celem przyjętym przez kraje członkowskie jest zużycie energii odnawialnej na poziomie 20% do 2020 roku dla całej UE, przy czym dla różnych państw zostały przyjęte różne cele. Póki co założone cele zrealizowało 11 krajów: Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Litwa, Rumunia, Szwecja, Węgry i Włochy. Najdalej do realizacji założonych celów są Holandia, Francja, Irlandia i Wielka Brytania. Cel dla Polski wynosi 15%.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie doszło do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodził się Willy Brandt (właściwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmarł Eduard Bernstein, działacz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, twórca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1936 - Zwycięstwem zakończył się strajk okupacyjny w obronie 220 górników katowickiej kopalni "Eminencja" zagrożonych zwolnieniem.

1938 - Rozpoczęły się wybory do samorządów miejskich, w miastach powyżej 25 tys. mieszkańców listy PPS i Bundu uzyskały 35,8% głosów.

1946 - Urodził się Steve Biko, działacz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Południowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalotów amerykańskich w Wietnamie.

1987 - W NRD zniesiono karę śmierci.

1994 - Opozycyjna Bułgarska Partia Socjalistyczna Żana Widenowa wygrała zdecydowanie wybory parlamentarne.

1998 - Kolumbjskie lotnictwo i śmigłowce bojowe prywatnej fimy wojskowej AirScan zaatakowały wioskę Santo Domingo, zabijając jej 18 mieszkanców, w tym siedmioro dzieci.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygrał wybory prezydenckie, zdobywając 53,7% głosów.