Częste łamanie przepisów o minimalnej płacy godzinowej

[2018-01-29 17:09:54]

Jak informuje „Dziennik Gazeta Prawna”, w 2017 r. Państwowa Inspekcja Pracy przeprowadziła 19,5 tys. kontroli odnośnie wypłacania minimalnej płacy godzinowej.

Nieprawidłowości ujawniono w 27% sprawdzanych podmiotów. Najczęściej ujawniane nieprawidłowości dotyczyły braku umownego określenia sposobu potwierdzania liczby takich godzin, ich ewidencji oraz nieprzechowywania dokumentów potwierdzających czas wykonywania usług. Z danych PIP wynika, że zaniżanie minimalnej płacy godzinowej dotyczyło 15% firm. Na podobnym poziomie kształtuje się udział firm, które generalnie naruszają przepisy o wynagrodzeniu.

Inspektorzy wydali 6,8 tys. wniosków w wystąpieniach o usunięcie nieprawidłowości odnośnie obowiązywania przepisów o minimalnej płacy godzinowej oraz 775 poleceń ustnych. Większość zatrudniających od razu usuwała naruszenia przepisów o stawce godzinowej i dlatego inspektorzy nałożyli jedynie 292 mandaty na łączną kwotę 370 tys. zł, a w 100 przypadkach kierowali do sądu wnioski o ukaranie.

Minimalna płaca godzinowa obowiązuje od początku ubiegłego roku. W ubiegłym roku została ona ustalona na poziomie 13 zł brutto, a w roku bieżącym wzrosła do 13,7 zł. Dotyczy ona większości umów zleceń i samozatrudnienia.

Piotr Szumlewicz

Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam

20 września:

1835 - Rozpoczęło się tzw. powstanie Farrapos – zryw społeczny farmerów i biedoty przeciwko władzom Cesarstwa Brazylii.

1870 - Wojska włoskie zajęły Rzym, stolicę Państwa Kościelnego.

1878 - Urodził się Upton Sinclair, pisarz amerykański o lewicowych poglądach. Autor wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydana pt. "Grzęzawisko").

1923 - 38 górników zginęło w pożarze w Kopalni Węgla Kamiennego Reden w Dąbrowie Górniczej.

1984 - Argentyna: Zakończyła pracę Narodowa Komisja ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".

2008 - RPA: Prezydent Thabo Mbeki ogłosił rezygnację ze stanowiska.