Częste łamanie przepisów o minimalnej płacy godzinowej

[2018-01-29 17:09:54]

Jak informuje „Dziennik Gazeta Prawna”, w 2017 r. Państwowa Inspekcja Pracy przeprowadziła 19,5 tys. kontroli odnośnie wypłacania minimalnej płacy godzinowej.

Nieprawidłowości ujawniono w 27% sprawdzanych podmiotów. Najczęściej ujawniane nieprawidłowości dotyczyły braku umownego określenia sposobu potwierdzania liczby takich godzin, ich ewidencji oraz nieprzechowywania dokumentów potwierdzających czas wykonywania usług. Z danych PIP wynika, że zaniżanie minimalnej płacy godzinowej dotyczyło 15% firm. Na podobnym poziomie kształtuje się udział firm, które generalnie naruszają przepisy o wynagrodzeniu.

Inspektorzy wydali 6,8 tys. wniosków w wystąpieniach o usunięcie nieprawidłowości odnośnie obowiązywania przepisów o minimalnej płacy godzinowej oraz 775 poleceń ustnych. Większość zatrudniających od razu usuwała naruszenia przepisów o stawce godzinowej i dlatego inspektorzy nałożyli jedynie 292 mandaty na łączną kwotę 370 tys. zł, a w 100 przypadkach kierowali do sądu wnioski o ukaranie.

Minimalna płaca godzinowa obowiązuje od początku ubiegłego roku. W ubiegłym roku została ona ustalona na poziomie 13 zł brutto, a w roku bieżącym wzrosła do 13,7 zł. Dotyczy ona większości umów zleceń i samozatrudnienia.

Piotr Szumlewicz

Debata o praworządności
Warszawa, Austriackie Forum Kultury, ul. Próżna 7/9
19 listopada (poniedziałek), godz. 18.00-20.00
Brazylia po wyborach prezydenckich
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
18 listopada (niedziela), godz. 19.00-22.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2002 - U wybrzeży hiszpańskiej Galicji zatonął tankowiec MT Prestige z ładunkiem 70 tys. ton ropy naftowej, która wydostała się ze zbiorników i zniszczyła unikatowe wybrzeża oraz tradycyjne łowiska galicyjskich rybaków.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.