Niemcy: Rekordowo niskie poparcie dla SPD

[2018-02-12 20:21:15]

Poparcie dla niemieckich socjaldemokratów spadło do rekordowo niskiego poziomu 16,5 proc. – wynika z sondażu instytutu INSA dla poniedziałkowego wydania "Bilda”.

SPD dzieli już od Alternatywy dla Niemiec (AfD) zaledwie 1,5 punktu procentowego. Z kolei poparcie dla chadeków (CDU/CSU) wynosi aktualnie 29,5 proc.

W porównaniu z poprzednim tygodniem chadecja straciła jeden punkt procentowy. Nie zmienia się poziom poparcia dla AfD, który obecnie sięga 15 proc. Tym samym partia ta jest de facto trzecią siłą polityczną w Bundestagu.

Wzrosło natomiast niewiele, bo po 0,5 punktu procentowego poparcie dla Zielonych (13 proc.), Die Linke (11,5 proc.) oraz FDP (10,5 proc.).

Sondaż na zlecenie „Bild-Zeitung” przeprowadzano od piątku do poniedziałku (9.-12.02.2018), przepytując ponad 2600 osób. Uwzględniono w niej także rezygnację Martina Schulza z teki ministra spraw zagranicznych. Lider SPD i kandydat na kanclerza socjaldemokratów oświadczył po wrześniowych wyborach, że nie zamierza wejść do rządu Angeli Merkel.

Sekretarz generalny SPD Lars Klingbeil poinformował, że do ponad 460 tys. członków zostały wysłane karty do głosowania w wewnątrzpartyjnym referendum. Jego wynik rozstrzygnie o losach wielkiej koalicji. Tym samym ostatnie słowo należy tu do socjaldemokratów.

WCh

Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam

22 września:

1792 - Francja: Zniesienie monarchii i ustanowienie Republiki Francuskiej.

1932 - Urodził się Algirdas Brazauskas, centrolewicowy polityk litewski.

1938 - Urodził się Dean Reed amerykański muzyk rockowy, aktor o lewicowych poglądach, zwany Czerwonym Elvisem. Wyemigrował do NRD.

1947 - W Szklarskiej Porębie rozpoczęła się konferencja 9 partii komunistycznych. Utworzono Biuro Informacyjne Partii Komunistycznych i Robotniczych (Kominform).

1953 - W Dakarze urodziła się Ségolène Royal, francuska polityk, członkini Partii Socjalistycznej. W 2007 kandydatka PS w wyborach prezydenckich.

2002 - Niemcy: Rządząca koalicja SPD-Partia Zielonych wygrała wybory do Bundestagu.