Powstaje film o pedofilii w polskim Kościele!

[2018-02-21 16:33:24]

Tomasz Sekielski - reporter, dziennikarz śledczy, korespondent wojenny, dokumentalista, pisarz, przez kilka lat związany ze stacją TVN, a następnie TVP - wraz z grupą współpracowników przystąpił do kręcenia filmu dokumentalnego o pedofilii w polskim Kościele.

W ostatnich latach temat jest bardzo głośny: afery pedofilskie wstrząsnęły m.in. Kościołem katolickim w Irlandii i Stanach Zjednoczonych. O pedofilii w amerykańskim Kościele i wieloletnim ukrywaniu tego zjawiska powstał film Spotlight (2015), zdobywca wielu prestiżowych nagród, w tym Oscara za najlepszy film roku. W Polsce mimo nagłaśniania zwykle jednostkowych przypadków sprawa jest zamiatana pod dywan: ani kościelni hierarchowie, ani politycy, ani media nie drążą tematu, a opinia publiczna zdaje się nim nie interesować. Film Sekielskiego i jego współpracowników ma szansę to zmienić. Autorów interesują przede wszystkim "funkcjonujące w Kościele mechanizmy, dzięki którym przestępcy w sutannach mogą się czuć bezkarnie. Jak to możliwe, że od dziesięcioleci sprawy dotyczące księży pedofilów są zazwyczaj tuszowane, kto za tym stoi, kto na to pozwala, jak wysoko sięga zmowa milczenia? My nie tylko postawimy te pytania, ale i na nie odpowiemy" - deklarują.

Aby mógł powstać, film potrzebuje wsparcia finansowego. Autorzy piszą, że "tylko niezależność finansowa pozwoli nam zrealizować film, w którym obnażymy hipokryzję części kościelnych hierarchów i zmowę milczenia służącą ochronie zboczeńców, a nie ich ofiar. Za nami są pierwsze dni zdjęciowe, prace nad dokumentem potrwają około roku".

Szczegółowe informacje o filmie, autorach, a także możliwościach stałego wsparcia tej inicjatywy znaleźć można na stronie: https://patronite.pl/sekielski.

Twórców można wspierać także poprzez wpłaty na konto firmy produkującej film:

Kombinat Medialny Sp. z o.o.
nr konta: 16 1950 0001 2006 0339 0016 0002
tytuł przelewu: Darowizna na film dokumentalny

Agnieszka Mrozik

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie doszło do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodził się Willy Brandt (właściwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmarł Eduard Bernstein, działacz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, twórca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1936 - Zwycięstwem zakończył się strajk okupacyjny w obronie 220 górników katowickiej kopalni "Eminencja" zagrożonych zwolnieniem.

1938 - Rozpoczęły się wybory do samorządów miejskich, w miastach powyżej 25 tys. mieszkańców listy PPS i Bundu uzyskały 35,8% głosów.

1946 - Urodził się Steve Biko, działacz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Południowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalotów amerykańskich w Wietnamie.

1987 - W NRD zniesiono karę śmierci.

1994 - Opozycyjna Bułgarska Partia Socjalistyczna Żana Widenowa wygrała zdecydowanie wybory parlamentarne.

1998 - Kolumbjskie lotnictwo i śmigłowce bojowe prywatnej fimy wojskowej AirScan zaatakowały wioskę Santo Domingo, zabijając jej 18 mieszkanców, w tym siedmioro dzieci.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygrał wybory prezydenckie, zdobywając 53,7% głosów.