Eurostat: Duże różnice regionalne w poziomie PKB

[2018-02-28 16:37:51]

Eurostat przedstawił porównawcze dane na temat bogactwa poszczególnych regionów w Unii Europejskiej. Raport dotyczy Produktu Krajowego Brutto na jednego mieszkańca przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej w 2016 roku. Zgodnie z danymi średnia dla całej Unii Europejskiej w 2016 roku wynosiła 29.200 euro na osobę.

Największe PKB w UE było w: Luksemburgu – 258% średniej unijnej, Irlandii – 183%, Holandii i Austria – po 128, Dania – 124, Niemcy i Szwecja – po 123. Najmniejszy PKB na osobę miały: Bułgaria – 49%, Rumunia – 58%, Chorwacja – 60%, Łotwa – 65%, Węgry – 67% oraz Polska i Grecja – po 68%.

Najbogatszym regionem UE w 2016 roku był Londyn centralny, w którym PKB na osobę w parytecie siły nabywczej osiągnął aż 611% średniej unijnej (czyli 178.200 euro). Kolejne miejsca zajęły: Luksemburg – 257%, irlandzki region Southern and Eastern – 217%, Bruksela i Hamburg – po 200%, Bratysława – 184%, Praga – 182%, niemiecki Oberbayern – 177%, Il de France – 175% i Sztokholm – 173%.

Najbiedniejszym regionem UE w 2016 roku był bułgarski Severozapaden – 29%, francuski Mayotte – 33%, bułgarskie Severen tsentralen i Yuzhen tsentralen – po 34%, rumuński Nord Est – 36%. Wśród 10 najbiedniejszych regionów znalazło się 5 bułgarskich, po rumuńskie i węgierskie oraz jeden francuski.

W pierwszej dwudziestce najbiedniejszych regionów znalazło się też 5 polskich województw. Najbiedniejsze województwa to Lubelskie – 47% średniej unijnej, Podkarpackie i Podlaskie – po 48% Warmińsko-mazurskie i Świętokrzyskie – po 49%. 15 polskich województw w 2016 r. miało PKB poniżej 80% średniej unijnej. Jedynym wyjątkiem było województwo Mazowieckie, którego PKB wynosi 109% średniej.

Piotr Szumlewicz

Brazylia po wyborach prezydenckich
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
18 listopada (niedziela), godz. 19.00-22.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

15 listopada:

1895 - W Warszawie urodził się Antoni Słonimski, polski poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny związany PPS.

1961 - W Londynie powstała organizacja Amnesty International.

1972 - Laos: Zwycięstwo komunistycznych rebeliantów nad wojskami rządowymi w bitwie o Płaskowyż Bolovens.

1978 - W Nowym Jorku zmarła Margaret Mead, amerykańska socjolog, badaczka zajmująca się antropologią kulturową.

1987 - Podpisanie deklaracji założycielskiej reaktywowanej Polskiej Partii Socjalistycznej.

1988 - Palestyńska Rada Narodowa jednostronnie proklamowała powstanie państwa palestyńskiego.

2000 - Japonia: Mizuho Fukushima została szefową Partii Socjaldemokratycznej.

2002 - Hu Jintao został sekretarzem generalnym Komunistycznej Partii Chin.