Eurostat: Duże różnice regionalne w poziomie PKB

[2018-02-28 16:37:51]

Eurostat przedstawił porównawcze dane na temat bogactwa poszczególnych regionów w Unii Europejskiej. Raport dotyczy Produktu Krajowego Brutto na jednego mieszkańca przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej w 2016 roku. Zgodnie z danymi średnia dla całej Unii Europejskiej w 2016 roku wynosiła 29.200 euro na osobę.

Największe PKB w UE było w: Luksemburgu – 258% średniej unijnej, Irlandii – 183%, Holandii i Austria – po 128, Dania – 124, Niemcy i Szwecja – po 123. Najmniejszy PKB na osobę miały: Bułgaria – 49%, Rumunia – 58%, Chorwacja – 60%, Łotwa – 65%, Węgry – 67% oraz Polska i Grecja – po 68%.

Najbogatszym regionem UE w 2016 roku był Londyn centralny, w którym PKB na osobę w parytecie siły nabywczej osiągnął aż 611% średniej unijnej (czyli 178.200 euro). Kolejne miejsca zajęły: Luksemburg – 257%, irlandzki region Southern and Eastern – 217%, Bruksela i Hamburg – po 200%, Bratysława – 184%, Praga – 182%, niemiecki Oberbayern – 177%, Il de France – 175% i Sztokholm – 173%.

Najbiedniejszym regionem UE w 2016 roku był bułgarski Severozapaden – 29%, francuski Mayotte – 33%, bułgarskie Severen tsentralen i Yuzhen tsentralen – po 34%, rumuński Nord Est – 36%. Wśród 10 najbiedniejszych regionów znalazło się 5 bułgarskich, po rumuńskie i węgierskie oraz jeden francuski.

W pierwszej dwudziestce najbiedniejszych regionów znalazło się też 5 polskich województw. Najbiedniejsze województwa to Lubelskie – 47% średniej unijnej, Podkarpackie i Podlaskie – po 48% Warmińsko-mazurskie i Świętokrzyskie – po 49%. 15 polskich województw w 2016 r. miało PKB poniżej 80% średniej unijnej. Jedynym wyjątkiem było województwo Mazowieckie, którego PKB wynosi 109% średniej.

Piotr Szumlewicz

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1988 - Zmarł Giuseppe Saragat, włoski polityk socjaldemokratyczny, ekonomista, minister spraw zagranicznych Republiki Włoskiej (1963-1964), prezydent Włoch (1964-1971).

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.