Eurostat: Niższe bezrobocie w UE

[2018-03-04 12:57:49]

Eurostat przedstawił dane na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w styczniu bieżącego roku. Zgodnie z nimi bezrobocie w UE-28 spadło z 8,1% w styczniu 2017 roku do 7,3% w styczniu 2018 roku.

W grudniu ubiegłego roku stopa bezrobocia również wynosiła 7,3%. W strefie euro poziom bezrobocia w styczniu 2018 roku wynosił 8,6%, a rok wcześniej 9,6%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 2,4%, w Niemczech – 3,5% i na Malcie – 3,6%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 20,9% (dane z listopada ubiegłego roku), w Hiszpanii – 16,3% i we Włoszech – 11,1%.

W okresie styczeń 2017 – styczeń 2018 we wszystkich krajach UE odnotowano spadek stopy bezrobocia. Największy spadek bezrobocia odnotowano na Cyprze (z 12,6% do 9,8%), w Grecji (z 23,3% w listopadzie 2016 r. do 20,9% w listopadzie 2017 r.), w Chorwacji (z 12,2% do 9,8%) i w Portugalii (z 10,1% do 7,9%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 5,3% w styczniu 2017 roku do 4,5% w styczniu 2018 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 17,6% do 16,1%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej było w Czechach – 5,8%, w Estonii – 6,5% (w grudniu 2017 r.) i w Niemczech – 6,6% oraz w Holandii – 9,7%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia było w Grecji – 43,7% (w listopadzie), w Hiszpanii – 36,0% oraz we Włoszech – 31,5%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od stycznia 2017 roku do stycznia 2018 roku spadło z 7,9% do 7,0%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 8,3% do 7,5%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W styczniu bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,1% (rok wcześniej 4,8%).

Piotr Szumlewicz

Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam

20 września:

1835 - Rozpoczęło się tzw. powstanie Farrapos – zryw społeczny farmerów i biedoty przeciwko władzom Cesarstwa Brazylii.

1870 - Wojska włoskie zajęły Rzym, stolicę Państwa Kościelnego.

1878 - Urodził się Upton Sinclair, pisarz amerykański o lewicowych poglądach. Autor wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydana pt. "Grzęzawisko").

1923 - 38 górników zginęło w pożarze w Kopalni Węgla Kamiennego Reden w Dąbrowie Górniczej.

1984 - Argentyna: Zakończyła pracę Narodowa Komisja ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".

2008 - RPA: Prezydent Thabo Mbeki ogłosił rezygnację ze stanowiska.