Niemcy: SPD zgadza się na koalicję rządową z CDU/CSU

[2018-03-07 18:19:25]

W wewnątrzpartyjnym referendum, trwającym od 20 lutego do 2 marca, 66 proc. z niemal 380 tys. głosujących członków SPD poparło utworzenie koalicji z chadekami. Frekwencja wyniosła 78,3 proc. Tym samym zniknęła największa przeszkoda na drodze do utworzenia nowego gabinetu Angeli Merkel.

Na wynikach głosowania zaważyło przekonanie, że Niemcy potrzebują stabilnego rządu do przeprowadzenia reform wewnętrznych, a także do podjęcia wraz z Francją reform w strefie euro. SPD wywalczyła dość korzystne warunki udziału w koalicji. Najważniejszą „zdobyczą” jest ministerstwo finansów, którym do tej pory kierował chadecki polityk. „Nie” dla koalicji mogłoby oznaczać nowe wybory i bardzo prawdopodobną klęskę SPD.

Kierownictwo SPD musi teraz zadecydować, komu spośród członków partii powierzyć kierowanie ministerstwami: polityki zagranicznej, finansów, pracy i spraw socjalnych, ds. rodziny oraz środowiska. Przewodnicząca frakcji SPD w Bundestagu Andrea Nahles zapowiedziała jednak, że najpóźniej do 12 marca zapadną decyzje o obsadzie tych resortów.

Socjaldemokraci będą musieli jak najszybciej opracować nowy program, który pozwoli im odzyskać zaufanie wyborców i skutecznie walczyć o ich poparcie z die Linke, jak również Zielonymi, którzy mają ambicje przejąć centrowy elektorat.

wch

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

10 grudnia:

1903 - Maria Curie-Skłodowska jako pierwsza kobieta otrzymała Nagrodę Nobla w dziedzinie fizyki.

1911 - Maria Curie-Skłodowska jako pierwsza uczona po raz drugi otrzymała Nagrodę Nobla - za pionierskie badania na polu radiochemii i odkrycie pierwiastka radu.

1923 - Urodził się Jorge Semprún, hiszpański pisarz, scenarzysta, filozof i polityk. W czasie II wojny światowej działacz francuskiego ruchu oporu, więzień Buchenwaldu, członek Komunistycznej Partii Hiszpanii działającej na terenie Francji.

1936 - W Warszawie zmarł Leon Wasilewski, polityk PPS i dyplomata.

1948 - ONZ uchwaliła Powszechną Deklarację Praw Człowieka.

2010 - W Warszawie zmarł Mieczysław Krajewski, ekonomista, działacz społeczny i polityczny, założyciel Niezależnej PPS, poseł na Sejm II kadencji.