Pracownicy handlu wolą wyższe płace od ograniczenia handlu w niedzielę

[2018-03-08 14:52:31]

Ustawa przeforsowana przez rząd i Solidarność jest bublem prawnym. Nie wprowadza konsekwentnego zakazu handlu w niedzielę, a jedynie zmierza do zmiany struktury rynku - pracownicy mają przenieść się z zagranicznych sieci handlowych do małych sklepów osiedlowych. W nich pozycja pracowników jest bardzo słaba, a prawo pracy permanentnie łamane. Teraz okazało się, że również pracownicy sieci handlowych, na których powoływali się twórcy ustawy, wolą wyższe płace od zakazów. Ustawa dopiero weszła w życie, a już rząd mówi o jej nowelizacji. Wydaje się, że najrozsądniejszą nowelizacją byłoby napisanie ustawy od nowa i zastąpienie selektywnego zakazu handlu wprowadzeniem znacznie wyższych wynagrodzeń za każdą pracę w niedzielę.

Piotr Szumlewicz

Platforma TakeTask specjalizująca się w analizach handlu przeprowadziła badanie na temat oceny zakazu handlu wśród kasjerek i kasjerów. Sondaż przeprowadzono w niedzielę 18 lutego na próbie 118 osób w różnych sieciach handlowych z kilkunastu polskich miast na zlecenie „Gazety Wyborczej”.

Z badania wynika, że istotnie różni się podejście do nowych rozwiązań wśród pracowników z dziećmi i tych, którzy ich nie posiadają. Łącznie wśród pracowników handlu 56% osób zadeklarowało, że zakaz handlu w niedzielę jest dobrym rozwiązaniem, a 28% wyraziło przeciwną opinię. 16% nie miało sprecyzowanego przekonania w tej sprawie. Wyniki badania pokazały, że dużo mniej entuzjazmu mają osoby, które nie wychowują dzieci. Z nich 42% jest przeciwnych zakazowi handlu, a popiera go 38% badanych. Wśród osób z dziećmi za zakazem opowiedziało się aż 69% pracowników handlu, a przeciwko 18%.

38% pracowników obawia się pogorszenia godzin pracy, np. wprowadzenia trybu pracy w soboty do północy lub w poniedziałki od wcześniejszych godzin, niż dotychczas, a 41% nie podziela tego lęku. Wśród rodziców 41,5% wykazuje zaniepokojenie i tyle samo nie boi się powyższego zagrożenia. Wśród osób bezdzietnych 33% ma takie obawy, a 40% ich nie odczuwa.

46% badanych obawia się, że przez zakaz handlu w niedziele będzie mniej zarabiać, a 37% nie ma takich wątpliwości. Z osób, które mają dzieci, taki strach odczuwa 49% pracowników, a nie ma obaw 34% badanych. 41,7% bezdzietnych respondentów lęka się o obniżenie swoich zarobków i tyle samo jest przeciwnego zdania.

Okazuje się natomiast, że aż 43% wszystkich respondentów wolałoby otrzymać dwa i pół razy wyższą stawkę godzinową, niż mieć wolne w niedzielę. Przeciwne zdanie wyraziło 29% respondentów. Większe poparcie dla wyższej stawki godzinowej jest wśród osób bezdzietnych. Aż 50% z nich opowiada się za lepiej płatną pracą, a 23% nie popiera tego rozwiązania. Wśród pracujących rodziców wyższe stawki zamiast zakazu poparło 38,5% badanych, a niechęć wobec tej propozycji wyraziło 33% badanych.

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

18 marca:

1838 - W Fareham urodził się Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1871 - Została proklamowana Komuna Paryska.

1938 - Meksyk znacjonalizował przemysł naftowy.

1975 - Decydujące zwycięstwo Wietnamu Północnego w bitwie o Buôn Ma Thuột.

1977 - W Brazzaville zamordowano realizującego radykalne lewicowe reformy kongijskiego prezydenta Mariena Ngouabi.

1980 - Zmarł Erich Fromm, niemiecki filozof, socjolog, psycholog i psychoanalityk.

1993 - Sejm RP odrzucił rządowy projekt ustawy o powszechnej prywatyzacji i narodowych funduszach inwestycyjnych (NFI).

2002 - Modibo Keïta (ADEMA-PASJ) został premierem Mali.

2009 - Kostaryka ogłosiła wznowienie stosunków dyplomatycznych z Kubą, zerwanych w 1961 roku.