Pracownicy handlu wolą wyższe płace od ograniczenia handlu w niedzielę

[2018-03-08 14:52:31]

Ustawa przeforsowana przez rząd i Solidarność jest bublem prawnym. Nie wprowadza konsekwentnego zakazu handlu w niedzielę, a jedynie zmierza do zmiany struktury rynku - pracownicy mają przenieść się z zagranicznych sieci handlowych do małych sklepów osiedlowych. W nich pozycja pracowników jest bardzo słaba, a prawo pracy permanentnie łamane. Teraz okazało się, że również pracownicy sieci handlowych, na których powoływali się twórcy ustawy, wolą wyższe płace od zakazów. Ustawa dopiero weszła w życie, a już rząd mówi o jej nowelizacji. Wydaje się, że najrozsądniejszą nowelizacją byłoby napisanie ustawy od nowa i zastąpienie selektywnego zakazu handlu wprowadzeniem znacznie wyższych wynagrodzeń za każdą pracę w niedzielę.

Piotr Szumlewicz

Platforma TakeTask specjalizująca się w analizach handlu przeprowadziła badanie na temat oceny zakazu handlu wśród kasjerek i kasjerów. Sondaż przeprowadzono w niedzielę 18 lutego na próbie 118 osób w różnych sieciach handlowych z kilkunastu polskich miast na zlecenie „Gazety Wyborczej”.

Z badania wynika, że istotnie różni się podejście do nowych rozwiązań wśród pracowników z dziećmi i tych, którzy ich nie posiadają. Łącznie wśród pracowników handlu 56% osób zadeklarowało, że zakaz handlu w niedzielę jest dobrym rozwiązaniem, a 28% wyraziło przeciwną opinię. 16% nie miało sprecyzowanego przekonania w tej sprawie. Wyniki badania pokazały, że dużo mniej entuzjazmu mają osoby, które nie wychowują dzieci. Z nich 42% jest przeciwnych zakazowi handlu, a popiera go 38% badanych. Wśród osób z dziećmi za zakazem opowiedziało się aż 69% pracowników handlu, a przeciwko 18%.

38% pracowników obawia się pogorszenia godzin pracy, np. wprowadzenia trybu pracy w soboty do północy lub w poniedziałki od wcześniejszych godzin, niż dotychczas, a 41% nie podziela tego lęku. Wśród rodziców 41,5% wykazuje zaniepokojenie i tyle samo nie boi się powyższego zagrożenia. Wśród osób bezdzietnych 33% ma takie obawy, a 40% ich nie odczuwa.

46% badanych obawia się, że przez zakaz handlu w niedziele będzie mniej zarabiać, a 37% nie ma takich wątpliwości. Z osób, które mają dzieci, taki strach odczuwa 49% pracowników, a nie ma obaw 34% badanych. 41,7% bezdzietnych respondentów lęka się o obniżenie swoich zarobków i tyle samo jest przeciwnego zdania.

Okazuje się natomiast, że aż 43% wszystkich respondentów wolałoby otrzymać dwa i pół razy wyższą stawkę godzinową, niż mieć wolne w niedzielę. Przeciwne zdanie wyraziło 29% respondentów. Większe poparcie dla wyższej stawki godzinowej jest wśród osób bezdzietnych. Aż 50% z nich opowiada się za lepiej płatną pracą, a 23% nie popiera tego rozwiązania. Wśród pracujących rodziców wyższe stawki zamiast zakazu poparło 38,5% badanych, a niechęć wobec tej propozycji wyraziło 33% badanych.

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 grudnia:

1830 - Zmarł Simón Bolívar, zwany El Libertador (Wyzwoliciel), wódz rewolucji antyhiszpańskiej w Ameryce Południowej.

1897 - W Płocku urodził się rewolucyjny poeta Władysław Broniewski.

1926 - Doszło do zamachu stanu na Litwie, w wyniku którego wojskowi obalili centrolewicowy rząd Mykolasa Šleževičiusa. Dyktatorską władzę objął A. Smetona.

1954 - W Warszawie zmarła Zofia Nałkowska, wybitna pisarka, publicystka i dramatopisarka.

1987 - Zmarła Marguerite Yourcenar, francuska pisarka. Jako pierwsza kobieta w historii została wybrana w 1980 do Akademii Francuskiej.

1990 - Rząd podjął decyzję o likwidacji budowanej elektrowni jądrowej w Żarnowcu.

2000 - Podpisano umowę o utworzeniu koalicji wyborczej SLD-UP.

2010 - W Tunezji rozpoczęła się rewolta społeczna.

2014 - Anerood Jugnauth z lewicowej partii MSM został po raz trzeci premierem Mauritiusa.