Kostaryka: Kandydat centrolewicy zwycięża w wyborach prezydenckich

[2018-04-03 00:02:55]

Centrolewicowy polityk Carlos Alvarado Quesada zdecydowanie wygrał w drugiej turze wyborów prezydenckich z konserwatystą Fabricio Alvarado Muñozem. Odbyła się ona 1 kwietnia br.

Quesada w kampanii wyborczej obiecywał m.in. legalizację małżeństw jednopłciowych oraz troskę o to, by Kostaryka postrzegana była jako kraj tolerancyjny.

Kandydat centrolewicowej Partii Akcji Obywatelskiej (Partido Acción Ciudadana) zdobył niemal 61 proc. głosów (dane z 97,5 proc. lokali wyborczych). Jego zwycięstwo było niespodzianką, gdyż sondaże przedwyborcze wskazywały raczej na wygraną Muñoza, piosenkarza chrześcijańskego, kandydata prawicowej Odnowy Narodowej (Restauración Nacional), który w kampanii prezentował biegunowo odmienne poglądy.

Frekwencja wyniosła 66,46 proc.

Obiecuję sprawować rządy w interesie wszystkich, kierując się zasadami równości i wolności - oświadczył prezydent-elekt zwracając się do swoich sympatyków w czasie wiecu po ogłoszeniu cząstkowych wyników wyborów. Więcej nas łączy niż dzieli - dodał.

Przyszły prezydent w przeszłości zajmował się m.in. pisaniem książek i dziennikarstwem. Urząd z czteroletnią kadencją obejmie 8 maja.

38-letni Quesada będzie najmłodszym prezydentem we współczesnej historii Kostaryki. Wiceprezydentem - po raz pierwszy w historii kraju - zostanie czarnoskóra polityczka i ekonomistka, Epsy Campbell.

wch

fot. Wikimedia Commons

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

22 sierpnia:

1974 - W Krakowie zmarł Eugeniusz Kwiatkowski, działacz gospodarczy, polityk, inż. chemik. Przyczynił się do rozwoju polskiego przemysłu i gospodarki morskiej.

1994 - Holandia: Socjaldemokrata Wim Kok (PvdA) został premierem.

2007 - Zmarła Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

2011 - Zmarł Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady (NDP).