GUS: Stopa bezrobocia wynosi 6,3%

[2018-05-29 13:16:01]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w kwietniu 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec kwietnia stopa bezrobocia wyniosła 6,3% i w porównaniu do kwietnia 2017 r. spadła o 1,3 pkt. proc., a w porównaniu do marca 2018 r. spadła o 0,3 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec kwietnia zarejestrowanych było 1042,5 tys. bezrobotnych, czyli o 210,2 tys. mniej niż rok wcześniej i o 49,6 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W kwietniu bez prawa do zasiłku było 85,2% bezrobotnych, czyli o 1,3 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 11,1%, kujawsko-pomorskim – 9,4%, podkarpackim – 9,3%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,6%, śląskie – 4,9%, małopolskie – 5,1%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 24,7%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 21,0%, łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 20,6%, bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 19,2%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,4%, w powiecie wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – 1,6%, poznańskim (woj. wielkopolskie) – 1,7% oraz w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 1,8%.

Piotr Szumlewicz

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).