Węgry: Protesty przeciwko "ustawie niewolniczej"

[2018-12-14 23:10:08]

Przeciwnicy przyjętej przez węgierski parlament nowelizacji kodeksu pracy wyszli w czwartek na ulice stolicy kraju, protestując przeciwko nowym regulacjom.

Zgromadzeni na apel partii opozycyjnych demonstranci przeszli m.in. pod siedzibę Fideszu, a następnie pod budynek parlamentu, gdzie doszło do przepychanek z pilnującymi budynku policjantami. Zebrani, których według różnych źródeł było 500-1000, skandowali: „Orban zabieraj się” i „Precz z rządem”.

Opozycja próbowała 12 grudnia nie dopuścić do przyjęcia nowelizacji kodeksu pracy, blokując mównicę w sali posiedzeń parlamentu. Według opozycji nowelizację przyjęto niezgodnie z regulaminem parlamentu, gdyż wiceprzewodniczący izby János Latorcai (KDNP) wobec zablokowania mównicy prowadził posiedzenie z ławy poselskiej.

Według znowelizowanego kodeksu pracy limit godzin nadliczbowych ma zwiększyć się z 250 do 400 godzin rocznie, przy czym ich rozliczanie w formie dodatkowego wynagrodzenia bądź dni wolnych będzie następować dopiero w okresie aż trzech lat, a nie - jak obecnie - w ciągu roku.

Nowelizacja została nazwana przez przeciwników mianem „ustawy niewolniczej”. Wyrażano m.in. obawy, że choć realizowanie większej liczy nadgodzin ma być dobrowolne, to pracodawcy będą zmuszać do tego pracowników pod groźbą zwolnienia.

Premier Viktor Orbán stwierdził, że nowelizacja będzie korzystna dla pracowników. Wcześniej podkreślił, że pozwoli ona chętnym więcej pracować i więcej zarabiać. Pytany, czy pracodawcy nie będą zmuszać pracowników do brania nadgodzin pod groźbą zwolnienia, szef rządu odpowiedział, że w kraju brakuje siły roboczej i pracownik ma do wyboru różne oferty pracy.

wch

27 lipca:

1794 - Przewrót 9 thermidora we Francji i aresztowanie Maksymiliana Robespierre'a.

1830 - Francja: Rewolucja Lipcowa. W dzień po tym jak król Karol X podjął decyzję o rozwiazaniu parlamentu, znacznym ograniczeniu praw wyborczych i zaostrzeniu cenzury, paryscy robotnicy i studenci wznieśli na ulicach barykady.

1904 - W Tomaszowie Mazowieckim urodził się Oskar Lange, wybitny polski ekonomista i polityk. W latach 1927-48 w PPS, następnie w PZPR.

1946 - W Paryżu zmarła Gertrude Stein, amerykańska pisarka, poetka i feministka.

1993 - Cła nałożone przez USA na polską stal uczyniły jej eksport do tego kraju nieopłacalnym.

1996 - 2 osoby zginęły, a ponad 100 zostało rannych w zamachu bombowym w trakcie koncertu zorganizowanego z okazji odbywających się w Atlancie igrzysk olimpijskich.

2006 - 4 górników zginęło w wyniku tąpnięcia w KWK "Pokój" w Rudzie Śląskiej.