Ukraina: Oficjalne wyniki I tury wyborów prezydenckich

[2019-04-04 13:00:18]

Centralna Komisja Wyborcza przeliczyła wszystkie głosy oddane w pierwszej turze wyborów prezydenckich i w czwartek ogłosiła jej ostateczne wyniki.

Do drugiej tury głosowania przeszli Wołodymyr Zełenski i Petro Poroszenko.

Zełenski uzyskał 30,2 proc. głosów i zajął pierwszą pozycję w większości ukraińskich obwodów. Starający się o reelekcję obecnie urzędujący prezydent otrzymał niemal dwa razy mniej - 15,9 proc. głosów, wygrywając jedynie w centrum Kijowa, rejonach lwowskim, tarnopolskim i winnickim oraz w obwodach zagranicznych (poza Polską).

Trzecie miejsce zajęła była premier Julia Tymoszenko z wynikiem 13,4 proc. poparcia. Na czwartej pozycji znalazł się Jurij Bojko z wynikiem 11,6 proc, który wygrał w rejonie charkowskim, Budziaku i na terenach sąsiadujących z Donbasem.

Piąte miejsce zajął były minister obrony Anatolij Hrycenko (6,9 proc.), szóste były szef Służby Bezpieczeństwa Ukrainy Ihor Smeszko (6 proc.), siódme lider nacjonalistycznej Partii Radykalnej Ołeh Liaszko (5,5 proc.), a ósme były wicepremier z czasów prezydentury Wiktora Janukowycza Ołeksandr Wiłkuł (4,15 proc.), zaś dopiero dziewiąte Rusłan Koszułynski z nacjonalistycznej partii Swoboda (1,6) proc.

Pozostałych 30 kandydatek i kandydatów nie przekroczyło 1 proc. poparcia.

Frekwencja w wyborach wyniosła 63 proc. Druga tura wyborów odbędzie się 21 kwietnia.

wch

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1920 - Utworzono Tatarską Autonomiczną Socjalistyczną Republikę Radziecką.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

1989 - W Lublinie utworzono Tymczasowy Komitet Krajowy PPS z Grzegorzem Ilką na czele.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.