Ukraina: Oficjalne wyniki I tury wyborów prezydenckich

[2019-04-04 13:00:18]

Centralna Komisja Wyborcza przeliczyła wszystkie głosy oddane w pierwszej turze wyborów prezydenckich i w czwartek ogłosiła jej ostateczne wyniki.

Do drugiej tury głosowania przeszli Wołodymyr Zełenski i Petro Poroszenko.

Zełenski uzyskał 30,2 proc. głosów i zajął pierwszą pozycję w większości ukraińskich obwodów. Starający się o reelekcję obecnie urzędujący prezydent otrzymał niemal dwa razy mniej - 15,9 proc. głosów, wygrywając jedynie w centrum Kijowa, rejonach lwowskim, tarnopolskim i winnickim oraz w obwodach zagranicznych (poza Polską).

Trzecie miejsce zajęła była premier Julia Tymoszenko z wynikiem 13,4 proc. poparcia. Na czwartej pozycji znalazł się Jurij Bojko z wynikiem 11,6 proc, który wygrał w rejonie charkowskim, Budziaku i na terenach sąsiadujących z Donbasem.

Piąte miejsce zajął były minister obrony Anatolij Hrycenko (6,9 proc.), szóste były szef Służby Bezpieczeństwa Ukrainy Ihor Smeszko (6 proc.), siódme lider nacjonalistycznej Partii Radykalnej Ołeh Liaszko (5,5 proc.), a ósme były wicepremier z czasów prezydentury Wiktora Janukowycza Ołeksandr Wiłkuł (4,15 proc.), zaś dopiero dziewiąte Rusłan Koszułynski z nacjonalistycznej partii Swoboda (1,6) proc.

Pozostałych 30 kandydatek i kandydatów nie przekroczyło 1 proc. poparcia.

Frekwencja w wyborach wyniosła 63 proc. Druga tura wyborów odbędzie się 21 kwietnia.

wch

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30
Spotkanie promocyjne książki "Modzelewski: Buntownik"
Warszawa, Kawiarnia-Księgarnia Radio Telewizja ul. gen. Andersa 29
3 marca (wtorek), godz. 18.00

27 lutego:

1839 - W Wilnie za działalność w radykalnych stronnictwach Rosjanie rozstrzelali Szymona Konarskiego, uczestnika powstania listopadowego, zwolennika równości społecznej i majątkowej ludzi oraz przeciwnika hierarchii kościelnej.

1846 - W Sławnie urodził się Franz Mehring, teoretyk i historyk marksistowski, niemiecki filozof, przedstawiciel lewicowego skrzydła niemieckiej i międzynarodowej socjaldemokracji, współtwórca Komunistycznej Partii Niemiec.

1846 - Zginął Edward Dembowski, socjalista, internacjonalista, filozof, krytyk literacki i publicysta; naczelna postać rewolucji krakowskiej z 1846r. Poniósł śmierć w wyniku ostrzelania przez wojska austriackie manifestacji patriotycznej, której przewodził.

1879 - W Klonówku koło Radomia urodził się Józef Montwiłł-Mirecki, jeden z przywódców Organizacji Bojowej PPS.

1900 - W Anglii, z połączenia kilku organizacji lewicowych, powstał Komitet Reprezentacji Robotniczej, który w 1906 zmienił nazwę na Partia Pracy.

1921 - W Wiedniu zakończył się kongres powołujący do życia Międzynarodową Wspólnotę Pracy Partii Socjalistycznych, zwaną Międzynarodówką 2 1/2, reprezentującą tradycję demokratycznego socjalizmu, odmienną od rewizjonizmu II Międzynarodówki i komunizmu III M.

1939 - W Moskwie zmarła Nadieżda Krupska, rosyjska działaczka komunistyczna, pedagog, żona Włodzimierza Lenina.

1976 - Lewicowy Front Polisario ogłosił niepodległość Sahary Zachodniej.

1989 - W Wenezueli wybuch rewolty Caracazo krwawo stłumionej przez wojsko i gwardię narodową. Zginęło nawet 300 osób, a 3500 zostało rannych.

1997 - Piotr Ikonowicz i Józef Oleksy podpisali deklarację "Nasz program dla Polski", zawierając porozumienie o współdziałaniu PPS i SdRP w ramach koalicji SLD.