Chile: Potężne protesty w całym kraju

[2019-10-29 20:50:39]

Gwałtowne protesty wybuchły w Santiago 18 października po ogłoszeniu decyzji o podwyżce cen biletów na stołeczne metro.

Zadanie przywrócenia spokoju prawicowy prezydent Sebastián Piñera powierzył wojsku, na co społeczeństwo odpowiedziało jeszcze większymi demonstracjami, protestując przeciwko represjom i polityce socjalnej rządu, rosnącym kosztom utrzymania, edukacji i opieki medycznej, narastającym nierównościom społecznym oraz niewydolnemu systemowi emerytalnemu. Ponad milion demonstrantów wyszło 8 listopada na ulice Santiago.

W reakcji Piñera wprowadził na większości terytorium kraju stan wyjątkowy. Po raz pierwszy od zakończenia przed 30 laty dyktatury generała Augusto Pinocheta na ulice wyszło wojsko. Mimo ogłoszenia w stolicy, a następnie w 16 okręgach także godziny policyjnej, w Santiago i innych miastach dochodziło do rabowania mienia prywatnego, w całym kraju okradziono ponad 200 supermarketów. W trwających ponad tydzień protestach zginęło co najmniej 20 osób, a ponad 7 tysięcy zostało aresztowanych.

Liderzy Partii Komunistycznej (PC), Partii Humanistycznej (PH) i Społecznej Partii Ekologicznej (PEVS) ogłosili, że przedstawią w Kongresie akt oskarżenia przeciwko Piñerze.

wch

fot. Wikimedia Commons

16 stycznia:

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2000 - Ricardo Lagos z Partii Socjalistycznej został wybrany na prezydenta Chile.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2010 - Aires Ali z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.

2016 - Tsai Ing-wen (Demokratyczna Partia Postępowa) jako pierwsza kobieta wygrała wybory prezydenckie na Tajwanie.