Finlandia: Nowy rząd z rekordową reprezentacją kobiet

[2019-12-12 22:14:04]

Sanna Marin, 34-letnia czołowa polityczka fińskiej Partii Socjaldemokratycznej (SDP, na zdjęciu), objęła stanowisko premier tego kraju. Marin jest najmłodszą urzędującą szefową rządu na świecie, najmłodszą premier w historii Finlandii i trzecią kobietą piastującą tę funkcję.

Skład koalicji rządowej nie uległ zmianie: w dalszym ciągu tworzą go SDP, Patia Centrum, Zieloni, Sojusz Lewicy oraz Szwedzka Partia Ludowa. Przypomnijmy, że do upadku poprzedniego gabinetu Anttiego Rinne (SDP) doprowadziła Partia Centrum, niezadowolona z reakcji rządu na strajk pocztowców.

W rządzie Sanny Marin jest rekordowa liczba kobiet: kierują one 12 z 19 ministerstw, w tym tych uznawanych za najważniejsze. Tekę wicepremier i minister finansów objęła 32-letnia Katri Kulmuni z Partii Centrum. Na czele ministerstwa spraw wewnętrznych stanęła szefowa Zielonych, 34-letnia Maria Ohisalo. Z kolei ministerstwo edukacji przypadło 32-letniej Li Andersson, liderce Sojuszu Lewicy. A wiceprzewodnicząca partii mniejszości szwedzkiej Anna-Maja Henriksson objęła resort sprawiedliwości.

Uwagę mediów przyciągnął fakt, że Marin wychowała się w rodzinie jednopłciowej (dorastała z mamą i jej partnerką).

Sanna Marin rozpoczęła swoją karierę polityczną w wieku 21 lat, kiedy przystąpiła do młodzieżówki SDP. Ma dyplom z prawa administracyjnego na uniwersytecie w Tampere i zna trzy języki obce - szwedzki, angielski i niemiecki. Jest mężatką, ma jedno dziecko.

Krzysztof Kobrzak

Wikipedia

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1920 - Utworzono Tatarską Autonomiczną Socjalistyczną Republikę Radziecką.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

1989 - W Lublinie utworzono Tymczasowy Komitet Krajowy PPS z Grzegorzem Ilką na czele.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.